Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) destek verdiği, 'Gemlik Yürüyüşü'ne polis 'batıdaki bazı ilçelerde sorun çıkabilir' gerekçesi ile izin vermedi. Bunun üzerine Diyarbakır Şanlıurfa yolunda toplanan çok sayıda kişi yolu trafiğe kapattı. BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak'ın oturma eylemi sırasında basın açıklaması yapmasına polis izin vermedi. Kışanak'ın konuşması sırasında polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı. Basın açıklamasının ardından otobüslerine yönelen kalabalık polise taş attı. Polis de grubu dağıtmak için tazyikli su ve gaz bombası kullandı.

3. KİLOMETREDE DURDURDULAR

Türkiye'nin çeşitli yerlerinden 8 Ekim günü başlatılan 'Gemlik Yürüyüşe'ne polis oluşabilecek sıkıntıları göz önüne alarak izin vermedi. BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna ve BDP Bingöl Milletvekili İdris Baluken'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi, BDP Diyarbakır il binası önünde bir araya geldi. Burada otobüs ve minibüsler ile 'Gemlik'e doğru yola çıkan kalabalığı polis Diyarbakır Şanlıurfa yolu 3. kilometrede durdurdu.

 OTURMA EYLEMİ YAPTILAR

Burada güvenlik güçleri, BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ve BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna'ya, batı illerinde çeşitli sorunlarla karşılanabilineceği ve yola çıkanların güvenlikleri için bu yürüyüşe izin vermeyeceklerini söyledi. BDP'li milletvekilleri de güvenlik güçlerine Diyarbakır Şehirler Arası Terminal İşletmeliği (DİŞTİ) önünde bir araya gelip basın açıklaması yapacaklarını söyledi. BDP'li vekiller DİŞTİ yakınlarına geldikten sonra, yürüyüşe izin verilmediği için yolu trafiğe kapatıp basın açıklaması yapmak istedi. Bu arada polis, yolda oturma eylemi yapan ve aralarında milletvekillerinden bulunduğu grubu yolu açmaları konusunda uyardı.

HABERİN VİDEOSU İÇİN

BEN MİLLETVEKİLİYİM SEN KİMSİN

Uyarılara rağmen oturma eylemine devam eden gruba polis basınçlı su ve biber gazı ile müdahale etti. Polisin grubu arkadan dağıtması sırasında arkadaşına milletvekillerinin de içinde bulundu grubu göstererek, ''onları muhatap alma'' demesi üzerine BDP Bingöl Milletvekili İdris Baluken, polisin kendisine "kimsin lan sen?'' demesinin ardından Baluken de,''ben milletvekiliyim, sen kimsin?'' deyip polisin yanına yürüdü. Milletvekilini iten polis ''Ben devletim'' diyerek Baluken'e tepki gösterdi. İdris Baluken kırılan gözlüğünü göstererek, "Artık polisler milletvekillerine de müdahale etme yetkisi almış gördüğünüz gibi sırılsıklam oldum" dedi.

YAKA NUMARANI ALMADAN BURADAN AYRILMAYACAĞIM

Gültan Kışanak ise TOMA'nın üzerine sürüldüğünü iddia ederek, "O aracı üzerime süren ve bilerek üzerime su sıkan polis memurunun yaka numarasını almadan buradan ayrılmayacağım. Yoksa tek başıma oturma eylemi yapacağım" diye konuştu. Öte yandan Batıkent Kavşağında bulunan AK Parti İlçe Başkanlığına bir grup taş atarken, Medine Bulvarında da bir başka grup yola ateş yakarak ulaşıma kapandı. Mardin'den otobüslerle gelen bir grup ise Yenişehir Belediyesi Piknik Alanı yakınlarında durduruldu. Ensonhaber

Editör: Haber Merkezi