Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Cevat Delil bir basın açıklaması düzenledi. Delil; “Tarımsal üretimi ciddi anlamda olumsuz etkileyen gıda ihtiyacını karşılamada tamamıyla ülkemizi dışa bağımlı hale getirecek. Gübre fiyatlarındaki artışa yetkililer bir an önce müdahale etmeli, çiftçilerimize ucuz gübre teminini sağlamalıdır.” İfadelerini kullandı.

Basın açıklaması metninin tamamı

“Son yıllarda yaşanan gübre, mazot ve enerji maliyetlerindeki artışlar, tarımsal üretimi ve çiftçilerimizi ciddi anlamda olumsuz etkilemektedir. Bu olumsuzluklardan tarım ve hayvancılıkta büyük potansiyele sahip Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemiz etkilenmektedir.

Gider maliyetlerinden kaynaklı olarak zor günler yaşayan ülkemizdeki ve bölgemizdeki çiftçilerimiz, gübre zamları ile birlikte daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Yüksek fiyat artışlarından dolayı çiftçilerimiz ihtiyaç duyulan gübreyi kullanamazsa tarımsal üretim ve verimlilik düşecektir. Tarımsal üretim ve verimliliğin düşmesi, hem gıda fiyatlarının artmasına neden olacak hem de gıda ihtiyacını karşılamada tamamıyla dışa bağımlı hale gelmemize sebep olacaktır. Gübre fiyat artışında sadece çiftçiler olumsuz etkilenmeyecektir. Tarımsal üretim ve verimlilik, ülkenin ekonomik durumu, bir bütün olarak ülkemiz ve toplumsal kesim olumsuz etkilenecektir.

Tarımsal üretimi arttırmak, tarımsal maliyeti düşürmek ve çiftçilerimizi ayakta tutmak için tarımsal destekler arttırılmalı, özellikle ucuz gübre temini için zaman geçirmeden çalışmalar başlatılmalı, çiftçilerin lehine kararlar alınmalıdır.

Ucuz gübre temini için bu çalışmalar bölgemizde başlatılabilir. Tarım coğrafyası olan bölgemizde gübre hammaddesi çıkarılmasına rağmen maalesef çiftçilerimize herhangi bir avantaj sağlamamaktadır. Bölgemiz Mardin Mazıdağı’nda ve 1 milyon ton kapasiteli Eti Fosfat hammaddesi çıkarılan tesislerde üretilen DAP gübresi 11 bin TL, 20.20 kompoze gübresi 8 bin TL ile çiftçilerimize satılmaktadır. Oysa tarım coğrafyası olan bölgemizde gübre üretiminin de yapılması çiftçilerimiz için ucuz gübre temini için bir avantaj olmalıydı. Bölgemizdeki gübre üretiminin bölge çiftçilerimiz açısından bir avantaja dönüştürülmesi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

Tarımsal üretimi ciddi anlamda olumsuz etkileyen gıda ihtiyacını karşılamada tamamıyla ülkemizi dışa bağımlı hale getirecek. Gübre fiyatlarındaki artışa yetkililer bir an önce müdahale etmeli, çiftçilerimize ucuz gübre teminini sağlamalıdır.”

Editör: Haber Merkezi