Diyarbakır'da 200 yıllık tarihi değirmen yeniden buğday öğütecek

Diyarbakır'da 200 yıllık tarihi değirmen yeniden buğday öğütecek

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 200 yıllık olduğu tahmin edilen değirmeni restore edilerek turizme kazandırıyor.

Tarihi ve kültürel varlıkların gelecek nesillere aktarılması için titiz bir çalışma yürüten Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 18. yy sonları ile 19. yy başında yapıldığı tahmin edilen Sur ilçesinde bulunan tarihi su değirmenini işlevsel hale getiriyor.

Mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan bodrum, zemin, bir kattan oluşan dikdörtgen ve avlulu yapıya sahip değirmende Kasım 2021’de başlatılan restorasyon çalışmalarının ağustosta bitirilmesi hedefleniyor.

Restorasyonun ardından Karacadağ’dan gelip Hazreti Süleyman Camisinden Hevsel Bahçelerine doğru yönlendirilen su ile çalıştırılacak tarihi değirmen, geçmişte olduğu gibi buğdayı geleneksel yöntemlerle işleyerek un elde edecek.

Öğütülen un, proje kapsamında değirmen bahçesinde yapılacak tandırlarda pişirilerek ekmeğe dönüştürülecek.

Değirmen, restorasyon sonrası proje kapsamında yapılacak büfe ve sosyal tesis alanları ile vatandaşlara hizmet verecek.

Tarihi değirmeni ziyaret eden vatandaşlar, Dicle nehri ve Hevsel Bahçelerinin doyumsuz manzarası eşliğinde sıcak tandır ekmeklerini çay eşliğinde yiyebilecek. (İLKHA)

7feed2966001ea2c6165.jpg

55b7b07be1bcad592ea8.jpg

177c8980443825f0a474.jpg

a0234e528a4abef29943.jpg

e17465400cd252f5e9e1.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler