1959 yılında Sur ilçesine bağlı Cevatpaşa Mahallesi'nde, 6 çocuklu bir ailenin tek erkek çocuğu olarak dünyaya gelen Cengiz, 16 yaşında babasının desteğiyle aynı mahallede 9 metrekarelik küçük bir dükkân kiralayarak iş hayatına atıldı.
Devlet Su İşleri'nde bobinaj ustası olarak çalışan babasından tamir işini öğrenen Cengiz, küçük çaplı tamirat işleri yaparak geçimini sağladı. Daha sonra tamir işini bırakan Cengiz, bakır tel, kablo ve elektrik malzemeleri satmaya başladı ve iş yerinde dalgıç teli üretmek için uzun süre çalıştı.
TÜBİTAK ve uluslararası kaynaklardan aldığı desteklerle dalgıç teli üretmeyi başaran Cengiz, artan talepler üzerine 2013 yılında Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) 10 bin metrekare kapalı, toplamda 25 bin metrekare alana sahip bir fabrika satın aldı.
Cengiz, bu fabrikada dalgıç teli üretiminin yanı sıra bakır eritme tesisi de kurdu ve bakır ile alüminyumdan ürettiği tel ve kabloları 10 farklı ülkeye ihraç etmeye başladı.
Cengiz, 1975-1980 yılları arasında babasının açtığı dükkânda çalıştığını, işlerin iyi gitmesiyle kendi dükkânını aldığını belirtti. Yeni dükkânında bakır tel ve emaye bobin teli satarak ticaret hayatına yöneldiğini anlatan Cengiz, 1994 yılında bobinaj tamiratını tamamen bırakıp, ticarete ağırlık verdiğini ifade etti.
8 ay boyunca araştırma yaptı
Dalgıç teli üretimine girmeye nasıl karar verdiğini anlatan Cengiz, Türkiye’de bu işi yapan büyük bir firma olduğunu fark ettikten sonra "Biz de yapabiliriz" diyerek 8 ay boyunca araştırma yaptığını ifade etti. TÜBİTAK ve yurtdışından aldığı desteklerle gerekli malzemeleri temin ettikten sonra başarılı bir üretim sürecine girdiklerini aktaran Cengiz, büyük bir firmanın sipariş vermesiyle bu alanda cesaret kazandıklarını söyledi.
Dört çocuğuyla birlikte fabrikayı yönetiyor
Diyarbakır OSB’de kurduğu fabrikanın 2016'da tam kapasiteyle çalışmaya başladığını ifade eden Cengiz, dört çocuğuyla birlikte fabrika yönetiminde yer aldığını, bakır eritme tesisini de hayata geçirdiklerini vurguladı.
Ürünlerini Türkiye’den 81 ile ve yurtdışında 10 ülkeye ihraç ediyorlar
Cengiz, şu anda fabrikasında bakır ve alüminyumdan çeşitli tel ve kablo üretimi yaptıklarını, ürünlerini Türkiye genelindeki 81 ile ve Suudi Arabistan, Mısır, Kuveyt, Suriye, İran, Irak, Avustralya gibi 10 ülkeye ihraç ettiklerini aktardı.
Karacadağ OSB’de 27 bin metrekarelik bir alan tahsis edildi
Kendisine Karacadağ OSB’de 27 bin metrekarelik bir alan tahsis edildiğini ve inşaatın yüzde 60'ının tamamlandığını söyleyen Cengiz, 2025 yılında bu yeni fabrikada üretime başlamayı hedeflediğini, burada 100 kişiye istihdam sağlayacağını ve iki fabrikanın toplamında 182 kişiyi çalıştırmayı planladığını sözlerine ekledi.
Cengiz’in kızı Hasret Cengiz de babalarının azmi ve çalışkanlığının kendilerine örnek olduğunu belirterek, amaçlarının bölgeye hizmet etmek ve istihdam sağlamak olduğunu ifade etti. Firmanın iç piyasasından sorumlu olan Cengiz, babalarının dürüstlük ve azimle başladığı bu yolculukta ilerlemeye kararlı olduklarını ve Türkiye’nin önde gelen firmalarından biri olma hedefiyle AR-GE çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.