DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır'da kuruluş ve ilan hazırlıkları yapılan Hak, Adalet ve Hürriyet için Kürdistan İslami İnisiyatifi'nin (Azadi İnisiyatifi) kuruluşu ilan edildi. Divan Kurulu Üyesi Adem Özcaner, siyasi bir parti kurmanın şu anda gündemlerinde olmadığını söyledi.
     Prestij Otel Toplantı Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında, dün gerçekleşen genel kurulun ardından ''Azadi İnisiyatifi''nin kurulduğu açıklandı.
     Azadi İnisiyatifi Genel Kurulu adına hazırlanan metni Yakup Aslan okudu. Aslan, İslami sorumluluk sahibi bireylerin öncülüğünde, iki yıldır istişareler edildiğini ve 9-10 Haziran tarihleri arasında Diyarbakır'da 2 günlük toplantı yapıldığını ifade ederek, ''Toplantının sonucunda, Kürdistan'ın kuzeyinde İslami ve Kürdistani bir oluşum olan Azadi İnisiyatifi'ni başlatma kararı almış bulunuyoruz'' dedi.
     Değişik illerden ve Türkiye'nin dışından gelen katılımcılarla gerçekleşen toplantının sonucunda inisiyatifin isminin ve programı üzerinde mutabakat sağlandığını belirten Aslan, şunları kaydetti:
     ''Kısa adı Azadi İnisiyatifi olan (Hak, Adalet ve Hürriyet için Kürdistan İslami İnisiyatifi), Ortadoğu ve Türkiye'de kalıcı barışın sağlanması açısından Kürt halkının uluslararası hukuk ve İslam hukukunundan kaynaklanan siyasi, kültürel, sosyal ve iktisadi tüm haklarına kavuşmasını zorunlu görür. İnisiyatif, istişare temelinde, açık ve meşru yöntemlerle çalışmalarını yürütmeyi esas alır. İnisiyatif; Türkiye'deki hak ve özgürlüklerin tanınması açısından atılacak her olumlu adıma destek ve katkı sunar. Kürtlerin yeni anayasaya ilişkin olarak, Kürtçe (Kurmanci ve Zazaki) ve diğer dillerde eğitim, Türkçe'nin yanı sıra Kürtçenin resmi dil olması, Türkçeleştirilen yerleşim yerlerinin isimlerinin iadesi, yönetime katılma ve inandığı gibi yaşama hakkını savunur ve onurlu bir barış için gerekli adımların atılmasını talep eder. Kürdistan halkının kendi geleceğine ilişkin söz sahibi olma ve kendi kendini idare etme isteği, İslam hukuku ve uluslararası hukuk açısından meşru bir taleptir''
     Aslan, inisiyatifin hiç bir hareketin, örgütün, cemaatin siyasi parti veya grubun karşıt ya da tarafı olmadığını belirterek, adalet ve dayanışma prensiplerine bağlı olarak işbirliği ve ittifakları savunduğunu bildirdi. Sevim Uluç de, metni Kürtçe olarak okudu.
    
     -''Gündemimizde olan bir konu değil''
    
     Divan Kurulu Üyesi Adem Özcaner de, gazetecilerin siyasi partileşme sürecine ilişkin soruları üzerine ''İnisiyatif şu andan itibaren bir girişimdir. Bu girişim sadece, Kürdistan'da İslami hassasiyetleri olan insanların, kendi adıyla soruna duyarlılık göstermesi açısından bir deklere metin oluşturmuşlardır. Bizim şu an itibariyle gündemimizde olan bir konu değil. İnisiyatifin ilerde kendisini oluşturacağı bireylerin kararı ile ilgili bir durumdur. Bizim şu anda gündemimizde olan bir konu değil. İnisiyatif, tamamen bağımsız bir oluşumdur. Azadi kelimesi ise bir çok dile geçmiş bir kelimedir. Azadi bizi en iyi temsil eden kelime olmuştur'' dedi.
     Okunan duanın ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.
    
     Muhabir: Meral Özdemir - Ümit Özdal
     Yayıncı: Behçet Güngör

Editör: Haber Merkezi