Diyarbakır Tarım Fuarı'nın, bugüne kadar pandemi nedeniyle iptal edilen fuarlar sürecinden sonra yapılan ilk tarım fuarı olduğunu belirten Pakdemirli, bundan sonraki diğer fuar süreçleri için oldukça önemli olduğuna vurgu yaptı.

Türkiye'nin bulunduğu konum itibariyle 1,9 Trilyon Dolarlık tarımsal ticaret hacmine sahip bir bölgede yer aldığını ifade eden Pakdemirli, "Tarımsal alan bakımından dünyada on yedinci sıradayız. Ama buna rağmen tarımsal hasılada Avrupa'da birinci, dünyada ilk on içindeyiz. Bilindiği gibi geçen yıl; meteorolojik kuraklık ve küresel ısınmanın etkilerine rağmen sulama alanında hizmete aldığımız yatırımlar sayesinde, toplam bitkisel üretimimiz, 9 milyon ton artışla 126 milyon tona yükselerek Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı." dedi.

Büyükbaş hayvan varlığınız 2020 yılında 18,2 milyon başa yükselerek Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını belirten Pakdemirli, "Küçükbaş varlığımız ise son bir yılda yüzde 12 artışla 54,1 milyon başa yükselerek son 30 yılın en yüksek rakamına ulaştı. 2020 yılında yüzde 4,8 büyüyen tarım, son 3 yıldaki en yüksek büyüme rakamına ulaştı. Tarımsal hasılamız ise bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 333,3 milyar liraya yükseldi." ifadelerini kullandı.

Diyarbakır'a 18 milyon lira bütçeli 4 yeni proje

Son 19 yılda Diyarbakır'a da önemli destekler sağladıklarını, tarım ve orman altyapısını daha da güçlü hale getirdiklerini söyleyen Pakdemirli, "Diyarbakır'ın toplam ekonomik sulanabilir arazi varlığının yaklaşık 4 milyon dekar olduğunu belirten Pakdemirli, "Diyarbakır'da bir milyon 150 bin dekar araziyi daha sulamaya açmak amacıyla, sulama inşaatı ve kalan arazilerin planlama ve projelerini hızla tamamlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Böylece, sulamaya açılacak alanlarla, dekar başına yaklaşık 850 TL gelir artışı sağlanacak. Niyetimiz; Diyarbakır'da sulanmadık bir karış verimli toprak bırakmamak" değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmasında Bakanlığının bitkisel üretim alanında Diyarbakır'a yapacağı yatırımları da açıklayan Pakdemirli, bitkisel üretimi geliştirmek ve meraları ıslah etmek için toplam 18 milyon lira bütçeli 4 yeni proje başlattıklarını duyurdu.
 

Editör: Haber Merkezi