Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu’na bağlı Türkiye Gençlik Araştırma ve Geliştirme Ağı (GENÇAĞ)’ın organizasyonu ile Diyarbakır Dicle Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen "%100 Yerli Üretim %100 Milli Düşünce" Sempozyumuna 81 ilden gençlerin, yerli üretim yapan kurum ve kuruluş yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşti.
 

Türkiye ekonomisinde yerli ve milli üretimin desteklenmesinin önemine değinmek amacıyla hazırlanan sempozyum, Türkiye Gençlik Araştırma ve Geliştirme Ağı Genel Başkanı Mehmet Sercan Öğe ve Türkiye Gençlik Konfederasyonu Başkanı Bilal Okudan'ın yaptıkları açılış konuşmasıyla başladı.

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç'un selamlama konuşmasından sonra katılımcılara hitapta bulunan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, köklerinden koparılmış bir ağacın ayakta kalmasının mümkün olmadığı gibi yerli ve milli olanla irtibatı kesilmiş milletlerin de ayakta kalmasının mümkün olmadığını söyledi.

Millet olarak ayakta kalabilmek için öz düşüncenin, değerlerin ve fikri zenginliğin çoğaltılması gerektiğini belirten Karaloğlu, "Bağımsızlığımız devam ettirebilmek için mutlaka kültürel, sosyal ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızı da sağlamak durumundayız. Yoksa bağımsızlık sadece kâğıt üzerinde kalır." ifadelerini kullandı.

"Gelişmiş ülkeler seviyesine yükselmemizin yolu milli düşünce ve milli üretimden geçer"

Bugün dünyada birçok ülkenin ve toplumun bağımsızız demesine rağmen bağımsızlıklarının kâğıt üzerinde kaldığına dikkati çeken Karaloğlu, "Onun için yerli düşünce ve milli üretimin bir gençlik konfederasyonu tarafından ele alınması, 81 ilden gençlerin Diyarbakır'da toplanarak bu konunun tezekkür edilmesi ülkemiz ve geleceği açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum." dedi.

Türkiye'nin son dönemde teknolojiye önemli yatırımlar yaptığını belirten Karaloğlu, "Katma değeri yüksek ihracatımız oransal olarak artsa da halen ihraç ettiğimiz malların kilogram fiyatının 1,5 doların altında olduğu gerçeği var. Bunu Japonya, Almanya ve Güney Kore gibi gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarmamızın yolu milli düşünce, yüzde 100 milli üretim ve teknoloji hamlesiyle katma değeri yüksek ürünleri üretmekten geçer. Bunun için mutlaka AR-GE, inavasyon ve markalaşmaya önem vermeliyiz." şeklinde konuştu. (İLKHA)
 

 

Editör: Haber Merkezi