Sevmiş, "Bazı belediyelerden gelen yazılar, merkez ve bazı ilçelerdeki yapıların yüzde 90'ının kaçak olduğunu ortaya koyuyor. Bazı binalar depreme gerek kalmadan kendi yükünü taşımakta zorlanıyor ve yıkılıyor." dedi.


Van ve Erciş'te meydana gelen Türkiye'deki yapıların sağlamlığını yeniden gündeme getirdi. Diyarbakır'da özellikle seçimler döneminde inşa edilen binaların kendi yükünü taşımadığı ve yıkılma tehlikesiyle karşı karşı olduğu ortaya çıktı. Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde son yıllarda çok sayıda binanın çökme tehlikesi nedeniyle boşaltılması ise bunun en somut örneği.

Diyarbakır'da yapılar hakkında inceleme yapan Çevre ve Şehircilik Diyarbakır Müdürü Mehmet Sevmiş, binaların deprem bile olmadan yıkılma tehlikesi yaşadığını söyledi. Diyarbakır'da olası deprem öncesi, deprem sırasında ve deprem sonrasında alınacak önlemlerle ilgili çalışma başlattıklarını belirten Sevmiş, yapı stoklarını ve durumlarını gösterir çalışma için belediyeler, kaymakamlıklar ve il özel idaresine yazılar yazdıklarını dile getirdi. Sevmiş, "Bazı belediyelerden gelen yazılar, merkez ve bazı ilçelerdeki yapıların yüzde 90'ının kaçak olduğunu ortaya koyuyor.

Bazı binalar depreme gerek kalmadan kendi yükünü taşımakta zorlanıyor ve yıkılıyor. Diyarbakır'da, olası bir deprem sonrası bırakın yapıları, insanları enkazlardan kurtarmak için ekiplerin ve araçların dahi giremeyeceği mahalle ve sokaklar mevcuttur." diye konuştu.
Diyarbakır'ın dar sokakları nedeniyle itfaiye araçları girmekte zorlandığını hatırlatan Sevmiş, "Olası bir deprem sırasında bırakın enkazları kaldırmak, vatandaşları kurtarmak için sağlık ekipleri ve kurtarmaya ekiplerinin dahi giremeyeceği veya girmekte zorlanacağı sokak ve caddeler Diyarbakır'da bulunuyor." dedi.

Bunun için bir an evvel deprem senaryoları hazırlanarak önlem alınması gerektiğini belirten Sevmiş, yapılar konusunda beton firmalarını sık sık denetlediklerini ancak yapılacak çalışmalara toplumun bütün katmanlarının yer alması gerektiğini sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi