Kentin tarihi ve kültürel mirası, sosyo ekonomik durumu, tarihçesi, sosyo kültürel yapısı ve tüm değerlerinin, geçmişinin yansıtıldığı bu dergi; bu ihtişamı ve şehri keşfetmek isteyenlere adeta bir davetiye havasında olup Diyarbakır’da bir ilk olması bakımından oldukça önem taşımaktadır. Diyarbakır ilindeki gelişmelerin sosyal yaşamın ve mülki idarelerin çalışmalarının da haber olarak yer alacağı derginin her sayısında Diyarbakır’ın bir ilçesi mühim bir özelliğiyle yeralacak; tarih, kültür, turizm, ticaret tarım ve ilçenin diğer özellikleri ile ilçe haberleri de olacaktır.

Turizm yatırımcılarından ,yerli ve yabancı seyahat acentalarından ,rehberlerden veya tur operatörlerinden bir kişinin sektör analizi ,kariyer ve işletmecilik ,gezi güzergahları, görülecek yerler üzerine söyleşiler yapılacaktır. Bunların yanı sıra ; Bürokratlar ,Diyarbakır ilinde yaşamış ünlü kişiler, ünlü gezginler Diyarbakır’da yaşamış entelektüeller ,( yazarlar, şairler, ressamlar vs.) Diyarbakır iline yatırım yapmış hayırsever vatandaşlar ,sivil toplum kuruluşlarının yöneticileriyle yapılan röportajlar da bulunacaktır. Dergide sürekli ve dönüşümlü konular ,konuk yazarlar ,sektör temsilcilerine yer verilecektir.

 2014 - 2015 yılları için hazırlanacak olan Diyarbakır Kültür ve Turizm Dergisi Türkçe ve İngilizce iki dilde olmak üzere ikişer aylık periyotlarla toplam 6 sayı olarak okurlarıyla buluşacak. Anlatım dilinden, görsel tasarımına kadar büyük bir titizlik ve zengin bir içerikle hazırlanan derginin Devlet Erkanı’na, Milletvekillerine, 81 İl Valisine, İlçe Belediye Başkanlarına, Diyarbakır Protokolüne, Diyarbakır’ın İlçe Kaymakamlarına,  Seyahat Acentalarına ve yerel medya kuruluşlarına dağıtımı yapılacaktır.

Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel mirasına katkı sunmak amacıyla Valiliğimizce basımı gerçekleştirilen ve organizasyonunu Diyarbakır Valiliği’nin yaptığı Diyarbakır Kültür ve Turizm Dergisinin 16 Nisan 2014 tarihinde Liluz Otel’de Tanıtım Galası gerçekleştirilecektir. Hazırlıkları aylar öncesinden başlayan ve 2014 yılının nisan ayında ilk sayısı ile okurlarına merhaba diyecek olan Diyarbakır Kültür ve Turizm Dergisi Tanıtım Galasının büyük ilgi görmesi beklenmektedir. Galaya Sayın Valimiz Mustafa Cahit KIRAÇ’ın yanı sıra milletvekilleri, akademisyenler çok sayıda davetli katılım sağlayacaktır.

Galada profesyonel bir grup enstrümantal müziklerle mini bir konserle müzik ziyafeti verecek. Derginin dev maketinin de bulunacağı galada yapılacak etkinliklerin ardından Diyarbakır Kültür ve Turizm Dergisi misafirlere dağıtılacak.

DİYARBAKIR’IN TARİHİ VE KÜLTÜREL DEĞERLERİ İLK KEZ VALİLİĞİMİZİN YAYINLADIĞI DİYARBAKIR KÜLTÜR VE TURİZM DERGİSİYLE YANSITILACAK

Sosyal, ekonomik, teknolojik ve birçok değerin yanı sıra tarihi, turistik yerlerin tanıtımı, korunması ve hak ettiği değere kavuşması adına Diyarbakır’ın Güneydoğu Anadolu’dan Dünyaya açılan bir pencere olmasına gayret etmek amacıyla yapılan çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini vurgulayan Mustafa Cahit KIRAÇ “Diyarbakır’ın geleceği için şehrin tarihini, kültürünü, sağlık potansiyelini, edebiyatını, ekonomisini, turizmini, arkeolojisini kısacası her yönünü ortaya çıkarmasını ve bilinmesini sağlamayı mühim bir görev olarak kabul ettik. Bu amaçla Diyarbakır’ı hem yurt içinde hem de  yurt dışında tanıtmak şehre yapılacak en güzel ve mühim  hizmetlerden biridir. Bu sebeple ısrarla Diyarbakır’ın tanıtımına vurgu yapıyoruz.

Bir ilin ya da bir yörenin tarihi, kültürel ve turistik bütün değerlerini tüm dünyaya taşıyacak ve tanıtacak en tesirli yollardan biri de tanıtıcı yayınlardır. Bu sebeple Diyarbakır’da bir ilk olacak olan ilimizin zengin tarihi, kültürel ve doğal değerlerini ulusal ve uluslararası alanda tanıtarak turistik talebi artırmak, turizmde çekicilik ve bir vizyon yaratmanın yanı sıra konuyla ilgili kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşları arasında dayanışmayı artırmak amacıyla iki ayda bir Türkçe ve İngilizce anlatım dilinde yayınlanacak olan Diyarbakır Kültür ve Turizm Dergisi yayınlanacaktır. İlk sayısı 2014 Nisan ayında çıkacak olan dergi 6 sayı olarak olurlarının karşısına çıkacak olup 16 Nisan 2014 tarihinde Liluz Otel’de “Tanıtım Galası” yapılacaktır. Birbirinden seçkin davetlilerin ve yerel basının bir araya geleceği galanın yoğun ilgi görmesi beklenmektedir.

Zihinlerde adı geçtiği zaman sadece kendine has tarihi, turizmi, yemek kültürü ve daha nice güzellikleri akla gelen binlerce yıllık geçmişinde birçok medeniyete beşik olmuş, kültür ve medeniyetimize ışık tutan Diyarbakır’ın tüm değerlerini ulusal ve uluslararası alanda tanıtıp, kentimizin baş tacı eseri olan ve Unesco Dünya Kültür Mirası Adayı olan Diyarbakır Surları, tarih boyunca şehrin yönetim merkezi konumunda olan İçkale, İslam Dininin 5. Harem-i Şerifi Ulu Camisi, neolitik devrimin yaşandığı ilk yerleşim yerlerinden Çayönü gibi başlıkların yer aldığı ve daha nice başlıkların ayrıntılı olarak vurgulandığı konular bulunacak olup Diyarbakır’ın keşfedilmemiş yönleri tüm detaylarıyla anlatılacak. Diyarbakır Sevdalılarının basılı olarak sahip olacağı derginin dijitaline www.diyarbakircazibe.com adresinden de ulaşabileceklerdir. Diyarbakır’ın geçmişini ve bugününü bir ayna gibi gözler önüne serecek olan bu yoğun ve meşakkatli uğraşlar sonucu ortaya çıkan dergide emeği geçen herkese yürekten teşekkür eder, şehrimiz Diyarbakır’a hayırlı olmasını dilerim.”dedi.

 

Editör: Haber Merkezi