Kutlamada, Hz Muhammed'in dininin barış dini olduğu ve adalet için mücadele ettiği vurgulandı.

Kurulan platforma ve alanın bazı noktalarına "Rojbuna Hz. Muhammed pîroz be", "Yên kû li hember zulme be deng bîminin şeytanên bê zimanin", "İslamiyet adalettir, İslamiyet barıştır, İslamiyet hoşgörüdür, İslamiyet barıştır", "Hz Muhammed Mekke'de direniş, Medine'de adalet, Hudeybi'de barıştır" ve "Zulme karşı mazlumun yanında yer alınız" pankartları asıldı.

  Çevre ilçelerden gelen vatandaşların katıldığı kutlamada başlarına Arapça Hz Muhammed'in isminin yazılı olduğu bandajlar bağladıkları görülürken, "Lailahe illallah Muhammed resulullah. (Allah'tan başka ilah yoktur Muhammed onun resüludur)" yazılı flamalar taşındı.

dyb-19-04-14-dogum-gunu-kutlama-devam31.jpg

          Program Hafız İsa tarafından Kuran'ı Kerim dinletisi ile sürerken, Kuran okunmasının ardından katılımcılar sık sık tekbir getirdi.

Türk: Barış ve adalet için mücadeleye devam edilmeli:

 Kutlu Doğum Haftası kapsamında DTK ve DİAYDER öncülüğünde gerçekleştirilen kutlamada konuşan DTK Eş Başkanı, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, Hz. Muhammed’in barış ve adalet için savaştığını belirterek, Kürt halkının da zulme karşı geleceği için mücadelesini vermesi gerektiğini söyledi.

dyb-19-04-14-dogum-gunu-kutlama-devam29.jpg

Hz. Muhammed’in etrafında Kürt sahabe vardı’

Kürtlerin diyanet ile ne zaman tanıştığına dikkat çeken Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Başkanı Prof. Kadri Yıldırım Hz. Muhammed’in daha Mekke’deyken etrafında Kürt sahabe olduğunu belirterek, bunun tescil edildiğini söyledi. Hz. Muhammed’in hiçbir zaman “Bu Kürtlük de nerden çıktı” diye bir konuşması olmadığını belirten Yıldırım, “O bulunmadıysa siz niye bulunuyorsunuz” diye sordu. “Kürtler Hz. Muhammed zamanında Müslümanlık ile tanıştı” diyen Yıldırım, Kürtlerde birçok din aliminin yetiştiğine vurgu yaparak, Kürtlerin din alimlerinin tarihinden kesitler anlattı. Kürtlerin Said-i Nursi gibi bir din aliminin olduğunu belirten Yıldırım, Ehmedê Xanî’nin ise dilinin yasaklandığına işaret etti.

dyb-19-04-14-dogum-gunu-kutlama-devam.jpg

Hz. Muhammed de barıştan yanaydı’

Alimlerin ilhamlarını Hz. Muhammed’den aldıklarını belirten Yıldırım, Hz. Muhammed’in barışı tesis etmek için canını ortaya koyduğunu kaydetti. Hz. Muhammed’in barıştan yana olduğunu ve barış sürecini bozanlara karşı savaştığını söyleyen Yıldırım, bin 400 yıl öncesini yaşadıklarını belirterek, yaklaşık bir yıldır çatışmasızlık ortamının sağlandığı bölgede süreci başlatanlara teşekkürlerini sundu. Halka bu süreci tattırdıktan sonra eskiye dönülemeyeceğini de vurgulayan Yıldırım, Çünkü Kürtlerin diyanet ile yaşamları pekiştiğinde Kürtlerin önünü kimsenin durdurulamayacağını biliyorlar” diye konuştu.

dyb-19-04-14-dogum-gunu-kutlama-devam16.jpg

 Ardından kadınlar adına konuşan Hazro Belediye Eş Başkanı Özavcı Doğu, tevhid, adalet ve özgürlüğün kadınlar için her zaman büyük değerler olduğunu belirterek, Kuran’ın yol gösteren bir rehber olduğunu dile getirdi. Kuran’ın tüm insanlara indiğini ifade eden Doğu, Kuran’ın hiçbir kişi, millet ve ırkın tekelinde olmadığını, İslam’ın insanları zincirlerinden kurtararak özgür iradesiyle özgürleştirdiğini dile getirdi.

nevruz-parki-nda-bu-kez-salavatlar-yukseldi-5928350_o.jpg

Kaynak:http://www.diyarbakirhaber.gen.tr/diyarbakir-haber/diyarbakir-da-kutlu-dogum-coskusu-h2280.html

Editör: Haber Merkezi