Türkiye gündeminin zirvesine oturan Genelkurmay eski başkanlarından İlker Başbuğ'un tutuklanması kararı dünya basınının da takibinde.

The Economist dergisi de, İlker Başbuğ'un tutuklanmasını değerlendirdiği yazıda, Başbakan Erdoğan'ın değişen tavrından bahsetti.

KÜLTÜRLÜ BİR ASKER TERÖRİST OLARAK SUÇLANIYOR
Ancak şu an hükümeti devirme planları ve terörist bir gruba dahil olma suçlamalarıyla tutuklandığı belirtildi.

GENERALLER KENDİNİ DOKUNULMAZ ZANNEDİYORDU
Economist dergisi, Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ'un tutuklanmasını, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın taraftarları, son adımın hükümetin, 1960'tan beri 4 hükümeti deviren ordu üzerindeki sivil kontrolünü sağlamlaştırmaya yönelik bir ilave olduğunu söylüyor. Generaller, 1980 darbesi sonrası yaptıkları Anayasa'ya koydukları maddelere sığınıp, dokunulmaz olduklarını zannediyordu" şeklinde yorumladı.

ERDOĞAN OYUNUN KARTLARINI TEKRAR DAĞITTI
Dergi, buradan yola çıkarak, Başbakan Erdoğan'ın eski askerleri ordudan temizleyerek, kağıtları yeniden dağıttığını belirtti.

"Uludere'deki 34 kişinin ölümüyle ilgili homurdanmaların artmasına bağlı olarak, Erdoğan'ın aceleyle Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'i desteklediği ve ordunun kendi vatandaşlarını kasıtlı olarak bombalamasının imkansız olacağını açıkladı" cümlesini de buna örnek olarak gösterdi.

Dergide ABD'nin Ankara eski Büyükelçisi Eric Edelman'ın, İlker Başbuğ'un tutuklanması ile ilgili sözlerine de yer verdi.

Editör: Haber Merkezi