Eğitim harcamalarında en düşük payın Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne verilmesini değerlendiren Memur -Sen Diyarbakır İl Başkanı Yunus Memiş, eğitim alanında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini dile getirdi.

Memiş, 2012, 2013 ve 2014 yıllarına ait verilere göre, en az yardımın Güneydoğu illerine ve Güneydoğu illerinden de Diyarbakır'a yapıldığının TÜİK verilerinde kesinleştiğini söyledi.

Çukur ve barikatlarla beraber gelen çatışmalar, sokağa çıkma yasakları ve öğretmen sirkülâsyonu gibi nedenlerle doğudaki çocukların eğitimlerinin aksadığını belirten Memiş, öğretmenleri bölgede tutacak şekilde kendilerine doğu ve bölge hizmeti adı altında ek ücret verilmesi gerektiğini söyledi.

“Eğitimde güneydoğu bölgesinin diğer illerle yarışması mümkün değil”

Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'ne geri kalmış diğer bölgeler varsa buralara ciddi bir şekilde ayrımcılık yapılması gerektiğini ifade eden Memiş, “Şu anda Güneydoğu bölgesinin diğer illerle yarışması mümkün değil. Eğitim kalitesi diğer bölgelerde fazla ve buna rağmen diğer bölgelere yatırım daha fazla yapılmaktadır. Buradaki gayemiz ve hedefimiz bu çocukların iyi bir şekilde eğitim alması ve ahlaklı bir neslin yetişmesidir. Milli ve manevi duyguları yüksek bir neslin yetişmesi için bir çaba sarf edilmesi gerekiyor. Bunun için de özellikle yapıyla ilgili diğer eğitimle ilgili ödeneğin Güneydoğuda Diyarbakır ilimize ciddi bir şekilde ayrıcalık tanınarak fazla bir ücretin bu tarafa aktarılmasını bekliyoruz.” dedi.

Son olarak hükümete çağrıda bulunan Memiş, “Hükümete çağrımız bununla ilgili Güneydoğuya bir ayrıcalık tanınarak burada eğitime ayrılan ödenek ve eğitim artırılması gerekir. Bürokratların iyi bir şekilde eğitilip atanması hem de ciddi bir şekilde ilgilenmesi gerekir. Bölgelerdeki öğretmenlere bölge tazminatının verilmesi, burada öğrencilere ve çocuklarla özel ilgilenmesi ayrıca tüm Türkiye'de eğitim ile ilgili yeni tedbirlerin artırılmasını talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi