Yaklaşık bir ay sonra başlayacak olan 2022-2023 öğretim yılı için okullara gerekli ödeneğin sağlanması gerektiğini ifade eden Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, bazı okul idarecilerinin velilerden kayıt parası talep ettiğini ve bunun önüne geçmenin en etkin yolunun okulları bütçesiz ve ödeneksiz bırakmamak olduğunu söyledi.

Özellikle kayıt parası olarak adlandırılan bağış taleplerinin veli-okul arasında skandala dönüştüğü bu günlerde okul-öğrenci, veli ve öğretmen ilişkisinin zedelenmemesi hususunda taraflara düşen sorumlukları hatırlatan Tekdemir, okul bazlı yeni bütçeleme sisteminin bu sene hayata geçirileceğini söyledi.

Ramazan Tekdemir

"Kayıt parasının önüne geçmenin en etkin yolu okulları bütçesiz ve ödeneksiz bırakmamaktır"

Tekdemir, "Millî Eğitim Bakanlığı okulların ihtiyaç ve taleplerinin yerinde ve zamanında karşılanması, kaynakların etkin kullanılması ve okul yönetimlerinin yetki ile sorumluluklarının arttırılması amacıyla bu sene okul bazlı bütçeleme sistemini devreye koydu. Okulların bundan sonra kendilerine ait bir bütçeleri olacak ve bu bütçenin gerektirdiği sorumluluklar çerçevesinde okullarının kendi ihtiyaç ve taleplerini karşılayabilecekler." dedi.

Okulların bütçeleri planlanırken mutlaka okuldaki öğrenci sayısı, fiziki kapasitesi ve etkinlik alanları dikkate alınarak miktar belirlemesine gidilmesi gerektiğini belirten Tekdemir, "Millî Eğitim Bakanlığı, okulları bütçesiz bırakmamalıdır. Özellikle kayıt sürecine girdiğimiz bu dönemde velilerden bu yönde şikayetler gelmekte. Okullarda kayıt parası adı altında veli desteğini davet eden ve zorlayan birtakım girişimler var. Okul yönetimlerimiz maalesef kayıt parasına yönelebilmektedir. Bu Türkiye geneli sıkıntılı bir durumdur. Bunun önüne geçmenin en etkin yolu okulları bütçesiz ve ödeneksiz bırakmamaktır." ifadelerini kullandı.

"Millî Eğitim Bakanlığı okulların ihtiyaçlarını yenilemeli, kontrol etmeli ve taleplerini karşılamalıdır"

Millî Eğitim Bakanlığı kayıt döneminde istenen bağışların önünü kesmesi gerektiğinin altını çizen Tekdemir, "Özellikle kayıt dönemini kapsayan süre içerisinde hiçbir şekilde okulların velilerden herhangi bir bağış, ödenek ve para akışını sağlamamaları, bu konuda velileri okula destek vermeye zorlamamaları gerekiyor. Bunun dışında velilerin okula katkı yapmaları önemli çünkü veli de okulun bir paydaşıdır. Yani okulun bileşenleri içerisinde öğrenci, öğretmen, okul yönetimi ve veli ortak alana hitap eden dinamiklerdir. Bu anlamda hem okulun bir paydaşı hem de parçası olması yönüyle okullara veli desteğini tutmakta fayda var ama bunu kayıt dönemi dışındaki zamanlarda planlamak gerekir. Çünkü kayıt dönemindeki her bir para akışı yanlış anlamalara neden olabilmekte, velileri zor duruma düşürebilmektedir." şeklinde konuştu.

Tekdemir, "Diğer zamanlarda Millî Eğitim Bakanlığı'nın gönderdiği ödeneğin dışında maliyet gerektirici bir ihtiyaç hasıl olacaksa, bir proje yapılacaksa veya başka bir çalışma başlatılacaksa bu anlamda veliyi dahil edip ortak kılmakta fayda vardır. Öteki taraftan Milli Eğitim Bakanlığı okulların ihtiyaçlarını sürekli yenilemeli, kontrol etmeli ve talepler ortaya çıktığında da buna bir karşılık getirmelidir." diye belirtti. (İLKHA)

Editör: Haber Merkezi