Kemik yoğunluğundaki azalma nedeniyle ileri yaşlarda yaşanan düşmelerin, eklem kırıklarına neden olabildiğine dikkat çeken Dr. Çelebi, bilinçsiz yapılan sporun, her yaşta yaralanma riskini arttırdığını belirtti.
Dr. Çelebi, "Spor alanlarında düşmeye bağlı şoku azaltmak için, zemin malzemesi uygun olan mekanlar tercih edilmelidir. Ergonomik büyüklükte spor aletleri kullanmak ve kask, apolet, kalça koruyucu yastık gibi özel koruyucu aksesuarların kullanılması, yaralanma oranlarını düşürmektedir. Vücudun korunaklı bölgelerinin üzerine veya baş ve göğüs korunacak şekilde düşme konusunda gerekli eğitimler verilmelidir. 
Dr. Fener Çelebi şöyle devam etti: "Bilinçsizce spor yapanlar veya işçilerde sıklıkla yaşanan bağ yaralanmaları, ev kadınlarında da görülebilmektedir. Ev işleri sırasında boyun, omuz, dirsek, el bileği ve parmak eklemlerinin uzun süre aynı şekilde yanlış pozisyonda kalması, ev kadınlarında bağ yaralanmaları riskini artırmaktadır. Kaslarda veya örülerde sertleşme ve tutulma şikayetleriyle ortaya çıkan bağ yaralanmaları, psikolojik streslerle daha da artmaktadır. Ev işi yapılırken 2 saatte bir 30 dakika ya da saat başı 15 dakika ara verilmesi uygundur. Yoğun iş temposu sonrası elde şişme oluşması halinde, bölgeye buz uygulaması yapılması ve zaman kaybetmeden bir uzmana başvurulması çok önemlidir."
Dr. Fener Çelebi Eklem sağlığı için son olarak şu tavsiyelerde bulundu:
"Çalışma ortamı aydınlık ve ferah olmalı, iyi havalandırılmalıdır. Belli zaman dilimleri arasında çalışılmalı, belirli aralıklarla mola verilmelidir. İşe başlamadan önce germe egzersizleri yapmalıdır. El bileğini aşağı ve yukarı hareket ettirmek, elleri yumruk yapıp sıkmak ve açmak şeklinde çalışılmalıdır. Genellikle oturulacak sandalyede bir bel desteği bulunmalı ve dizler açık, 90 dereceden az ve 70-80 derece pozisyonda olmalıdır. Dirsek 90 derece bükülmeli ve mause mümkün olduğu kadar avuç içini kavramalıdır. Avuca destek olmalı ve parmak uçlarıyla hareket etmelidir. Monitör göz seviyesinde, klavye de gözün görüş alanı içerisinde olmalıdır. Çok yüksek veya çok alçak olmamalıdır.

 

Editör: Haber Merkezi