Dr. Mehmet Demirci, "Evimize aldığımız ihtiyaç fazlası ekmeği, bayatlamaması için buzdolabının derin dondurucu bölümünde muhafaza etmeliyiz" dedi.

Prof.Dr. Demirci, Türkiye'de ekmek israfının önemli boyutlara ulaştığını söyledi.

İsrafın, özellikle kamu kurumlarında, okul kantinlerinde ve otellerde yüzde 8'e kadar çıkabildiğini, evlerde daha az olduğunu anlatan Demirci, şunları kaydetti:

" Ekmek israfından dolayı 1,5 milyar lirayı çöpe atıyoruz. İsrafın önlenmesi konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın uyguladığı çok güzel projeler var. Bakanlık bu konuda iyi çalışıyor. Evimize genellikle ihtiyaç fazlasıekmek alıyoruz. Bu özellikle Ramazan aylarında daha da artıyor. İhiyaç fazlası ekmeği, bayatlamaması için buzdolabının derin dondurucu bölümünde muhafaza etmeliyiz. Bu şekilde ekmek tazeliğini koruyabiliyor."

Ekmekteki kepek oranının arttırılmasının önemli olduğunu ifade eden Prof.Dr. Demirci, "Ancak yeterli değil, daha da arttırılmalı. Daha fazla esmer ekmek tüketilmeli. Avrupa ülkelerine baktığımızda beyaz ekmeği çok az görürsünüz. Genelde tam tahıl ekmekler tüketiliyor" diye konuştu.

"Ekmekteki katkı maddeleri azaltılmalı''

Ekmekteki katkı maddelerinin azaltılmasına ilişkin çalışmaların yapılması gerektiğini vurgulayan Demirci, "Katkı maddelerinin tümü zararlıdır demiyorum. Ancak beyazlatıcı gibi maddeler kesinlikle zararlı. Ekmekte kullanılan bu tür katkı maddeler, mutlaka kontrol altına alınmalı" ifadelerini kullandı.

Demirci, tam tahıl ve buğday ekmeklerinin tüketilmesine de dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Bizim, günlük diyet ihtiyacımız 30 gram. Çok fazla lif tüketmek de doğru değil. Onun için haftanın 5 günü tam tahıl ekmek, iki günü de beyaz ekmek tüketmek daha sağlıklı" diye konuştu.

 

Editör: Haber Merkezi