Her faturaya farklı sayaç okuma bedeli yansıtıldığı belirlendi.

Elektrik faturalarında tahsil edilen kalemler şöyle: "Kayıp kaçak bedeli", "dağıtım bedeli", "sayaç okuma bedeli", "perakende hizmet satış bedeli", "sayaç okumaya ilişkin perakende satış hizmeti bedeli", "iletim bedeli", "TRT payı", "elektrik enerjisi fonu" ve "belediye tüketim vergisi."

Her konutta farklı bedel
Bugün Gazetesi'nin haberine göre, elektrikte kaçak bedelinin ardından sayaç okuma adaletsizliğin de yaşandığı tespit edildi. Bu bedelin her dağıtım şirketince ve her aboneye farklı uygulandığı anlaşıldı. Genellikle elektrik tüketim miktarının 0,1 ile çarpımıyla hesaplandığı belirtildi.

'Düzeltmeye çalışıyoruz'
Böylece kapı komşusu iki dairenin ya da işyerinin sayaç okuma bedelinin farklı hesaplandığı tespit edildi. Enerji Bakanı Taner Yıldız, soru önergelerine verdiği cevapta "Okuma bedelinin abone başına belirlenmesi için çalışmalar sürüyor" dedi.

1.7 milyon abone kaçak kullanıyor
Taner Yıldız, kaçak bedelinin maliyet kalemlerinin 2011'de ayrıştırılmasından sonra faturalarda gözükmeye başladığını ifade etti. Kaçak bedelini 2 milyar lira, kaçak kullanan abone sayısını da 1.7 milyon olarak açıkladı.

Editör: Haber Merkezi