Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, "Hükümet halkın düşüncelerine, taleplerine, kaygılarına, beklentilerine cevap vermeyi düşünecekse, ki ben edeceğini düşünüyorum, raporlardan yararlanacak" dedi.

Ensaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la dün yaptıkları görüşmenin, gruplara yüklenen misyonun final toplantısı olduğunu söyledi.

Heyetlerin çalışmalarını yaptığını ve çözüm raporlarını sunduğunu kaydeden Ensaroğlu, şöyle devam etti:

"Aslında dünkü toplantı ile ilgili beklenti çıtası, raporların sunumundan ibaret olmalıydı ama bir taraftan Meclisin kapanma havasının gelmiş olması öbür taraftan yaşanan sorunların getirdiği gerilim dolaysıyla dikkatler fazlasıyla toplantıya yoğunlaştı. Herkes toplantıdan önemli kararlar çıkacakmış gibi bir beklenti içerisine girdi. Neticede Hükümetin danışma mekanizması olarak önerdiği ve katkı istediği heyetlerdik. Raporlar sunuldu, Hükümet de dinledi ama baştan itibaren de gündem dağılmasın, çalışmanın ana konusu etrafında olalım özenindeydi. Raporların sunumundan sonra toplantı bitmek üzereyken bir iki arkadaşımızın sorusuna verilen cevaplar daha çok medyada yer aldı. Yoksa toplantının doğal gereği Hükümetin bu raporları okuması, incelemesi ve kendi içerisinde tartışması ve değerlendirmesiydi. Ondan sonra da bu sorunun çözümü için raporlardan ne ölçüde yararlanacağına karar vermesiydi. Ne ölçüde yararlanacaklarını zaman içerisinde göreceğiz. İktidarın bir parçası değiliz. Hükümet halkın düşüncelerine, taleplerine, kaygılarına, beklentilerine cevap vermeyi düşünecekse, ki ben edeceğini düşünüyorum, raporlardan yararlanacak."

Başbakan Erdoğan'ın raporların kendilerine istikamet gösterecek, projeksiyon tutan öneriler olduğunu, yararlanacaklarını belirttiğini aktaran Ensaroğlu, akil insanlar için biçilen misyonun tamamlandığını dile getirdi.

Ensaroğlu, "Toplantıda, bizi çok karamsarlığa itecek, tedirginlik doğuracak herhangi bir neden görmüyorum" diye konuştu.

Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Grup Sekreteri Mehmet Emin Ekmen ise 3 ay içerisinde çok hızlı bir tempoyla kendi bölgelerindeki legal, illegal, küçük, büyük demeden bütün sosyal kesimlerle görüştüklerini, hem çözüm sürecine yönelik hem de sonrasında yapılan demokratik dönüşüme dair talep ve kaygıları toplamaya çalıştıklarını belirtti.

"Bunu da raporumuzda adil bir şekilde yansıtmaya çalıştık. Raporumuzun önemli bir boyutu sadece bölgedeki insanların taleplerini içeren bir liste yok, bugünkü toplumsal yapının MR'ını çekme çabası var" diyen Ekmen, sadece devlete değil, toplumun bütün kesimlerine, karar alıcılarına bir şeyler söylemeye çalıştıklarını aktardı.

Toplumun birbirine söyleyemediği ya da söyleyip de sesini duyuramadığı konulara aracı olmaya çalıştıklarını anlatan Ekmen, bu anlamda raporun siyasal ve sosyal gözlemler bölümünün önemli olduğuna ve konuya meraklı kişilerce dikkatle okunması gerektiğine dikkati çekti.

Raporlarının bir perspektif verdiğini, raporda 10 yıl içerisinde hayata geçirilebilecek başlıkların bulunduğunu ifade eden Ekmen, karar alıcıların bu rapordan yararlanmasını umut ettiğini dile getirdi.

Dünkü toplantıda bütün grup başkanlarının 20 dakikalık süreyle sunumlarını yaptığını belirten Ekmen, şöyle devam etti:

"Sürece dair kararlılık var. Bu kararlılığı besleyen bir hassasiyet var. Sayın Başbakanın ifadesiyle 7 kez denenen ama başarılamayan bir şeyin 8. kez deneniyor olmasına dair bir duyarlılık var. Ümit ediyorum ve inanıyorum ki, bu süreç başarıyla sonuçlanacak." - Diyarbakır

Editör: Haber Merkezi