Ortadoğu'nun en büyük Ermeni Kilisesi, Büyükşehir Belediyesi ve Ermeni cemaatinin ortaklaşa katkılarıyla onarıldı ve ibadete açıldı. Kilisedeki ayin için ABD'den, Almanya'ya, Hollanda'dan, Suriye ve Ermenistan gibi dünyanın dört bir yanından Ermeniler katıldı.

34655.jpgDiyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nin açılış törenine İstanbul Ermeni Patrikliği Patrik Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan, Kuzey Amerika Doğu Yakası Ruhani Lideri Başpiskopos Hajak Barsamyan, İstanbul Patrikliği Ruhani Kurul Başkanı Üst Rahip Tatul Anuşyan, Halep Episkoposu Şahan Sarkisyan, ABD Kiliseler Birliği Başkanı Vigen Aykazyan, Sahak Episkopos Maşalyan, Ermenistan Parlamento üyesi Aragatsı Ahoyan dahil çok sayıda Ermeni din insanı, akademisyen, yazar ve Ermeni katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP Diyarbakır Milletvekilleri Leyla Zana ve Altan Tan'ın da katıldığı törende birçok yaşlı Ermeni gözyaşlarına hakim olamazken, kilisede mum yaktı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir konuşmasına; Kürtçe, Türkçe, Ermenice, İngilizce ve Fransızca “Evinize hoş geldiniz” diyerek başladı. “Yaşamım boyunca en görkemli buluşmaların birine tanıklık ediyorum” diyen Baydemir, heyecanını şu sözcüklerle paylaştı: “Patrik hazretleriyle birlikte bu çalışmaya başlattığımızda şöyle dua etmiştim. Yarabbim sen bu kilisenin açılışını görmeyi bana nasip et. Bugün dualarımın kabul olduğunu ve kendi gözlerimle kilisenin açılışına tanıklık ettiğimi görüyorum. Şükürler olsun ki böyle bir olay hepimize nasip oldu.”

Ezan sesi, çan sesiyle buluştu

“Şükürler olsun ki kadim Mezopotamya coğrafyasının kadim kenti Diyarbakır'da ezan sesiyle çan sesi bir kez daha buluşuyor” diyen Baydemir, çok büyük acılar yaşandığını ve Ermenilerin göç etmek zorunda kaldıklarını anımsattı. Baydemir şöyle konuştu: “Çok iyi biliyorum ki, sizler büyük acılar yaşadınız. Siz bu kentten gittiğinizde, bu kentin bütün gülleri soldu. Siz gittiğinizde, bu kentin çok sesliliği cılız bir sese dönüştü. Siz gittikten sonra bu kent yoksullaştı ve siz gittikten sonra biz barışı yitirdik. İnşallah sizlerle birlikte hep birlikte barışı yakalayacağız. Bir daha asla barışı, kardeşliği bırakmayacağız.

Editör: Haber Merkezi