BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Filistin'in talebi için 138 ülke,"evet", 9 ülke "hayır" oyu kullandı, 41 ülke çekimser kaldı.

Filistin'in yeni statüsüyle BM kuruluşlarına katılımının önü açılıyor. Böylece İsrail'in Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te yürütülen yerleşim faaliyetleri, askeri saldırıları gibi konularda Filistin'e Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvurma imkânı doğuyor.

ABD TAVIR KOYABİLİR

Geçen yıl tam üyelik başvurusu yapan Filistin'in bu talebi Güvenlik Konseyi'nde engellenmiş ancak UNESCO'ca kabul edilmişti. ABD, bu nedenle UNESCO'ya yaptığı yardımları azaltmıştı.

Bu sonucun ardından ABD'nin diğer organizasyonlara yaptığı yardımlarda da azaltmaya gidebileceği, İsrail'in ise yerleşim faaliyetlerine hız verebileceği belirtiliyor.

DAVUTOĞLU KONUŞMA YAPTI

BM Genel Kurulu'ndaki toplantıda Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas yanı sıra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bir konuşma yaptı.

Davutoğlu, konuşmasında, ''BM sisteminin saygınlığından bahsediyorsak Filistin bayrağı bu binanın önünde dalgalanmalıdır'' dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Kurulu'nda, ''Filistin sorunu'' konulu toplantıda yaptığı konuşmada, dünyanın 65 yıldır Filistin halkının sorunlarına ve devlet olma hakkına gözünü kapadığını söyledi. Gazze sokaklarında binlerce kişinin insanlık dışı ''açık hapishane'' koşullarında, Batı Şeria'da ise her köşede kurulan kontrol noktaları arasında yaşamaya çalıştığını vurgulayan Davutoğlu, ''Filistin gerçeği bütün insanlığın vicdanında kanayan bir yaradır'' diye konuştu.

KONUŞMASI ALKIŞLARLA KESİLDİ

Filistin halkının kendi devletlerine sahip olmaya yönelik meşru taleplerine yüz çevrilemeyeceğine işaret eden Davutoğlu, şunları söyledi: '

'Eğer bir uluslararası düzen ve BM sisteminin saygınlığından bahsediyorsak Filistin bayrağı bu binanın önünde dalgalanmalıdır. Bu bayrak sadece bağımsız bir ülkeyi değil, Filistin devletine ve halkına karşı yıllardır yapılan haksızlıkların da düzeltilmesini temsil edecek.

Adalet, uluslararası düzen ve insan hakları vizyonumuz tam üyelik statüsü kazanan Filistin bayrağının BM önünde diğer ülkeler gibi dalgalanmasına kadar başarılmış sayılmayacak. Filistin sorununa adil ve kapsamlı bir çözüm bulunana kadar Ortadoğu ve ötesinde barış girişimleri başarılı olamaz."

Türkiye olarak bütün Filistin halkının yanında olacaklarının altını çizen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Bütün BM üyelerini Filistin halkına karşı gecikmiş yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyorum. Birazdan oylanacak tasarı doğru yönde atılacak ilk adım olacak ve bütün Filistin halkını biraz olsun rahatlatacaktır'' dedi.

Davutoğlu'nun konuşması sık sık alkışlarla kesildi.

A.A

Editör: Haber Merkezi