ABD çekilip internetten yayınlanan "Müslümanlar'ın Masumiyeti" isimli, peygambere hakaret edilen filme tepkiler çığ gibi büyüyor. Müslümanlar'ın yaşadığı çok sayıda ülkede insanlar cuma namazı sonrası sokaklara dökülen halk; ABD, İsrail ve Almanya elçiliklerine saldırdı. Yemen ve Lübnan'daki gösterilerde altı kişi hayatını kaybederken onlarca kişi de yaralandı.

MISIR: 224 YARALI

Başkent Kahire'de Hz. Muhammed'i (s.a.s.) tahkir eden filmi protesto eden göstericiler dün de polisle çatıştı. Öfkeli gruplar, Amerikan Büyükelçiliği önünde ve Tahrir Meydanı'nda polise taşla saldırdı. Güvenlik güçleri, göstericilere aynı taşlarla ve göz yaşartıcı gazla karşılık verdi. Yaralılar hastanelere götürülürken bazı göstericiler gözaltına alındı. Olayların başladığı çarşamba gününden bu yana 224 kişi yaralandı. Müslüman Kardeşler örgütü de barışçıl protestolara destek verdi.

SUDAN: 5 BİN GÖSTERİCİ AMERİKAN BÜYÜKELÇİLİĞİ'NE GİRDİ

Başkent Hartum'da İngiltere ve Almanya büyükelçiliklerine saldırılar düzenlendi. Alman Büyükelçiliği de göstericiler tarafından ateşe verildi. Yaklaşık 5 bin gösterici, otomobil ve otobüslerle şehir dışındaki Amerikan Büyükelçiliği'ne doğru harekete geçti ve büyükelçiliğe girdi.

YEMEN: BİNLERCE KİŞİLİK GÖSTERİ

Başkent Sana'daki gösterilere binlerce kişi katıldı. Sittin Meydanı'nda toplanan göstericiler, Amerika aleyhine sloganlar atıp dövizler taşıdı. Cuma hutbesinde sakin olunmasına ve taşkınlık çıkarılmamasına yönelik verilen mesajların etkili olduğu gözlenen protestolar esnasında atılan sloganlarda, Hz. Muhammed'e vefa ve bağlılık gösterileceği, O'na yönelik hiçbir hakaretin cezasız kalmayacağı ifade edildi. Öte yandan Amerikan Büyükelçiliği'ne doğru yürümek isteyen küçük bir grup, güvenlik güçleri tarafından kurulan tampon bölgede durduruldu. Polis, grubu dağıtmak için havaya ateş açarak tazyikli su ve gaz bombaları kullandı.

LÜBNAN: GÖSTERİLERDE 1 ÖLÜ

Ülkenin başkenti Beyrut'ta Papa 16'ncı Benedikt ağırlanırken 85 kilometre kuzeydeki Trablus kentinde de filmi protesto için gösteriler düzenlendi. Trablus'da cuma namazı çıkışında toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, Nur Meydanı'na gelerek gösteri düzenledi. Gösterilerde söz konusu film ve Amerika aleyhinde sloganlar atıldı. Taşlarla çevredeki iş yerlerine saldıran göstericiler, bir Amerikan fast food restoranının camlarını kırarak büyük maddi hasara neden oldu. Göstericilerin, olaylara müdahale eden askerlere taşlarla karşılık vermesi sonucu bazı askerler yaralandı, 1 sivil de hayatını kaybetti.

Papa 16. Benedikt'in, 21 pare top atışıyla karşılandığı Beyrut ise Trablus'a nisbeten oldukça sakindi. Lübnanlı Hıristiyan ve Müslüman liderler tarafından karşılanan Papa, barış mesajları vererek Suriye'deki silahlanmaya da son verilmesini istedi.Katolik dünyasıysa Papa'nın, Müslüman bir ülkede yeterince güvende olup olmadığını sorguladı. Vatikan sözcüsü Federico Lombardi bu tartışmaya, "Papa korkmuyor. Dünyanın hangi ülkesine giderse gitsin; inananlara hizmet ediyor" sözleriyle cevap verdi. 85 yaşındaki Papa, pazar günü Vatikan'a dönecek.

TUNUS: ELÇİLİĞE SALDIRI; 3 ÖLÜ

Amerikan büyükelçiliğine saldıran göstericiler, elçiliğin camlarını kırarken bahçedeki ağaçları ateşe verdi. Elçiliğe girmeye çalışan göstericilere ateş açılması sonucu 3 kişi ölürken 28 kişinin de yaralandığı bildirildi.

CEZAYİR: İSLAMİ KURTULUŞ CEPHESİ YÖNETİCİSİ TUTUKLANDI

Filme tepki göstermek için ABD'nin Cezayir Büyükelçiliği önünde gösteriler yapıldı. Amerikan Büyükelçisi'ne bir mektup vermek istediği belirtilen İslami Kurtuluş Cephesi'nin liderlerinden Ali Bilhac tutuklandı. Mektupta, ''Amerika şunu iyi bilsin, burası şehitler ve kahramanlar ülkesi Cezayir. Geçen tüm zamana rağmen İslam, inanç kurallarıyla, ahlakıyla ve temelleriyle sağlam kalacaktır. Batı'yı, Müslümanlar'ın değerleriyle alay etmemeleri hususunda uyarıyoruz. Hürriyet, çirkin bir şekilde başkalarının inancına küfretmek değildir'' denildiği belirtildi.

ENDONEZYA: ABD'YE UYARI

240 milyon nüfuslu, dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi Endonezya'nın başkenti Cakarta'da göstericiler, filmin, 'savaş ilanı' olduğunu belirtti. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı ABD Büyükelçiliği önünde toplanan göstericiler filmi kınadı. Gösteri çağrısında bulunan Hizbut Tahrir örgütünün sözcüsü, "ABD hükümeti, bu barbarlığa son vermek zorundasınız. Peygamber'e hakaret, ölüm cezası anlamına gelir" dedi. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu göstericiler, ABD karşıtı pankartlar taşıdı.

IRAK:

Başkent Bağdat başta olmak üzere birçok kentte gösteriler düzenlendi. Şii Lider Mukteda El Sadr ve Başbakan Nuri el Maliki, hakaret filmine tepki gösterirken protestolarda Amerikan bayrakları yakıldı.

İRAN:

Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney'in portrelerini taşıyan ve Amerikan bayrakları yakan binlerce kişi filmi lanet yağdırdı.

FİLİSTİN:

Batı Şeria'da düzenlenen gösteride Amerikan aleytarı sloganları atıldı.

AFGANİSTAN:

Celalabad'daki gösterilerde Amerika'yı sembolize eden maketler yakıldı.

HİNDİSTAN:

Keşmir'de düzenlenen gösterilerde olaylar çıktı. Polisin ateş açması sonucu yaralananlar oldu.

PAKİSTAN:

Birçok kentte düzenlenen protestolar genelde olaysız geçti. Hükümet yetkilileri halka barışçıl gösterilerde bulunma çağrısı yaptı.

KUVEYT:

Film Kuveyt'te de Amerikan Büyükelçiliği önünde büyük protestolara neden oldu.

FİTNECİ YÖNETMEN SAKLANIYOR

Hz. Muhammed'e hakaret içeren filmin yapımcısı olduğu kesinleşen Nakoula Basseley Nakoula, saklanıyor. Mısır kökenli bir Hıristiyan Kıpti olduğu söylenen Nakoula'nın, California'daki evinde olup olmadığı ise bilinmiyor. Daha önce adı birçok banka dolandırıcılığına karışan ve internet kullanması da yasak olan, 55 yaşındaki Nakoula'nın evinin önünde Amerikan polisi, 24 saat nöebt tutuyor. Çok sayıda gazeteci de hakaret filmiyle bir anda tüm dünyanın gündemine oturan Nakoula'yla görüşme umuduyla bekliyor.

Haberler.com

 

Editör: Haber Merkezi