firincilar-un-fiyatlarindaki-artisin-onune-gecilmesini-istiyor-8825cb00.jpg

Son zamanlarda başta akaryakıt, doğalgaz, elektrik olmak üzere temel tüketim maddelerine yapılan zamlar halkı zor durumda bırakıyor. Zam furyasına un da eklenirken, yıl içerisinde una defalarca zam yapılması dikkat çekti.

Salgın öncesi 90 TL’ye alınan bir çuval unun fiyatı, 205 liraya yükselmiş durumda. Batman’da ekmeğin ham maddesi olan una son birkaç haftada art arda zam gelmesine tepki gösteren esnaf, un fiyatlarına yapılan zammın önüne geçilmesini istiyor.

Çoğu sektörde olduğu gibi un sektöründe de fahiş fiyat artışının önüne geçilememesinden yakınan ve bu duruma tepki gösteren fırıncı esnafı, üst üste una yapılan zamma anlam veremediklerini belirtti.

Vatandaşlar ise fahiş oranda artan temel gıda maddelerinde indirime gidilmesine yönelik çabaların gösterilmesi çağrısında bulundu.

Un fiyatlarına yapılan zamların kendilerini mağdur ettiğini belirten fırıncı esnafı Kadri Okay, daha önce 110-120 liraya aldıkları 50 kiloluk un torbasını şu anda 200 ila 210 lira arasında aldıklarını söyledi.

Kadri Okay

“Dolardaki yükseliş un fiyatlarını da etkiliyor”

Okay, “Sadece un değil diğer gıda ürünlerinin de fiyatı bayağı yükselmiş ve günlük olarak halen yükselmektedir. Kısa süre önce 150 liraya aldığımız unu şu anda 210 lira aldığımız için kâr oramız bayağı düştü, hatta zarar bile ediyoruz. Dolardaki yükseliş un fiyatlarını da etkiliyor. Millet perişan hale geldi. Milletin eskisi gibi alım gücü kalmadı. Şu anda 400 gram ekmeği 3 liraya satıyoruz.” dedi.

“Zamlara çözüm bulunmalı”

Ekmek fiyatının yükselmemesi durumunda ekmek gramının düşürüleceğini ifade eden Okay, “Unun torbası 150 lirayken de aynı fiyata veriyorduk. Artan fiyatlar nedeniyle fırıncılar ya ekmek fiyatını yükseltecek ya da ekmeğin gramını düşürmek zorunda kalacaklar. Milletin refahı için yetkililerin bu sorunlara acilen çözüm bulması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Muhammed Okay

“Fırıncılar olarak çok zor durumdayız”

Artan zamlar karşısında zor günler geçirdiklerini kaydeden fırın işletmecisi Muhammed Okay ise şunları söyledi:

“Aldığımız ürünlerin fiyatı günlük olarak değişmeye başladı. Geçen hafta 180 liraya aldığım unun fiyatı bu hafta 190 ila 205 lira arasında yükseldi. Müşterilerimizin de alım gücü düştü. Daha önce 2-3 ekmek alan şu anda bir ekmek almaya başladığı için işlerimizde durgunlaştı. Durumu un fabrikalarına söylediğimizde ise bize buğday fiyatındaki artışı gösteriyorlar. Hatta bize gidin ucuz buğday getirin ki un ucuzlasın diyorlar. Fırıncılar olarak çok zor durumdayız. Devletten artan bu zamların önüne geçmesini ve fırıncılara daha uygun fiyata un desteğinin yapılmasını istiyoruz.”

Abdülaziz Aslan

“Fakir fukara eziyet çekiyor”

Zamlara tepki gösteren vatandaş Abdülaziz Aslan, “Ekmekten tutun bütün gıda ürünlerine zam geldi. Şu anda fırına ekmek almaya geldim. Daha önce ekmeği 2 liraya alıyordum, şu anda 3 lira aldım. Fırıncılarda haklı, her gün zam yapılıyor. Artık zamlardan dolayı marketlere gidemiyoruz. Bugün marketten ufak bir poşet alışveriş yaptım 150 lira tuttu. Herkes kafasına göre fiyat belirliyor. Millette alım gücü kalmamış. Piyasada eskisi gibi iş yok. İş olmayınca da fakir fukara eziyet çekiyor. Lütfen bu zamlara karşı ne gerekiyorsa yapılmasını istiyoruz.” dedi.

Cemil Aslan

“Un alamadığımız için fırından ekmek alıyoruz”

Hükümetten gıda fiyatlarına müdahale etmesini isteyen bir diğer vatandaş Cemil Aslan da şunları kaydetti:

“Şeker, yağ derken un fiyatları da aşırı yükselmiş durumda. 50 kilo un torbasının fiyatı 200 lirayı geçmiş durumda. Un alamadığımız için fırından gelip ekmek alıyoruz artık. Şu anda 3 ekmek aldım, 10 lira tuttu. Devletten yağ, şeker ve un fiyatlarında indirim yapmalarını istiyoruz.”

Editör: Haber Merkezi