12304.jpg

Bismil Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Şehmuz Gelen, Bismil Haber’i ziyaret etti. 2 Ocak 2022 tarihinde yapılacak olan Esnaf ve Sanatkârlar Odası Kongresi öncesi önemli açıklamalarda bulunan Gelen, Bismil’de kesimhane ve hayvan pazarı kurulması gerektiğini ifade etti.

Gelen; “Başkanlığa yeniden adayım”

2002 yılından beridir yürüttüğü başkanlık görevi nedeniyle halkın kendisine büyük bir teveccüh gösterdiğini belirten Başkan Şehmuz Gelen; “esnaflarımız ve halkımız benden memnun olduklarını belirterek tekrar aday olmamı istediler, bugüne kadar başkanlık yaptığım 19 yıllık dönemde elimden geldiğince Bismil’deki esnaflarımıza yarımcı olmaya çalıştım, bir sorunları, sıkıntıları olduğu zaman onlarla beraber çözmeye çalıştım, her zaman onların yanında oldum, sağ olsunlar esnaflarımız da teveccühünü eksik etmedi ve bize desteğini sundu. 2 Ocak 2022 tarihinde yapılacak kongrede yeniden adayım ve inşallah nasip olursa esnaflarımıza ve Bismil halkımıza bir dönem daha hizmet etmek istiyorum.” İfadelerini kullandı.

dscf6940.jpg

“Bismil’de mezbahana ve hayvan pazarı şart”

Bismil’de kesimhane ve hayvan pazarı kurulmasının büyük bir gereklilik olduğunu belirten gelen şöyle konuştu; “Bismil’den çok daha küçük ilçelerde köy gibi yerlerde bile kesimhane var. Dicle, Ergani, Şanlıurfa Bozova’da dahi var. Bismil gibi 130 bin nüfusa sahip bir ilçede nasıl mezbahana olmaz, nasıl hayvan pazarı olmaz. Bir kişi herhangi bir yerde kendi kafasına göre hayvan kesebiliyor. Yediğimiz et ne eti, sağlıklı mı değil mi bunları bilemiyoruz. Bismil’de bir an önce kesimhane açılarak bu işin denetim altına, kayıt altına alınması gerekiyor”

Kesimhanenin olmamasının çevresel sorunları da beraberinde getirdiğine vurgu yapan Gelen; “kesilen hayvanların pislikleri sağa sola atılıyor, kanalizasyonlara, rögarlara atılıyor kaç defadır rögarlar bu nedenden dolayı tıkandı, bir yağmur yağsa sel oluşacak özellikle Esentepe Mahallesi’nde bazı yerlerde insanlar pislikten duramıyor” dedi.

Hayvan pazarının da şart olduğuna değinen gelen şöyle devam etti; “Bismil’de hayvanları nerden, kimden ve ne şekilde alacağız, özellikle Bismil’in dışından gelenler bu konuda büyük problem yaşıyorlar, hayvan satın almak istiyorlar ama hayvan pazarı yok, adam kimden nasıl alacak bize soruyorlar tabi ki yardımcı oluyoruz. Hayvan pazarı olursa herkes gidip istediği hayvanı alacak kesimhane olursa orada kesecek en sağlıklısı en doğrusu bu. Devlet hayvan pazarı ve mezbahana için gerekli hibe desteğini zaten veriyor bu konuda gereken neyse yapılmalıdır.”

dscf6940-001.jpg

Fırıncılar zor günler geçiriyor

Son dönemde yapılan ekmek zamlarına da değinen Başkan Gelen şöyle konuştu; “2 – 3 hafta önce Diyarbakır’da ekmek rayiç bedeli için toplantı yapıldı. Büyükşehir Belediye temsilcileri, ilçe temsilcileri, Esnaf ve Sanatkarlar Odası temsilcileri herkes geldi öyle karar alındı ekmeğin rayiç bedeli 3,50 TL olarak belirlendi o zaman buğday 4 TL un 220 TL civarındaydı, şimdi un 350 – 400 TL civarında ve fırıncılara sınırlı sayıda veriliyor, odun, un ve mayaya yüzde yüz zam geldi fırıncılar zarar ediyor kepenk kapatacaklarını söylediler zorla durdurdum.

Bu durumun en büyük sebebinin döviz kurlarında yaşanan artış sonrası ekmeklik buğday fiyatlarının artmasından kaynaklandığına vurgu yapan Gelen; “bu sene herkes pamuğa yüklendi, daha fazla pamuk ekti, kuraklığın ve son dönemde yükselen döviz kurlarının da etkisiyle sene başında 2 bin TL olan ekmeklik buğday şu anda 6 bin TL tam üç katı bir artış var. Önümüzdeki sene buğday üretimi artmazsa daha büyük bir kriz kapıda” ifadelerini kullandı.

Şehir içinde gürültü çıkaran meslek grupları var

Bismil’de şehir içerisinde gürültüye sebep olan işyerlerinin olduğunu hatırlatan Gelen; “bunların şehir dışına çıkmaları lazım, mermer, marangoz vb. meslek grupları gürültü kirliliğine neden oluyor buna bir çözüm bulunması gerekiyor” şeklinde konuştu.

dscf6943.jpg

Editör: Haber Merkezi