Bismil’in semalarında kara bulutlar, anaların feryatları bacıların gözyaşlarının akması yine bizleri büyük bir üzüntüye boğmuştur.

Her şey zamlandı, her şey çok pahalı oldu alıp başını gidiyor da, insanların hayatı neden bu kadar ucuz oluyor. Neden artık silahlar susmak bilmiyor. Gencecik insanlarımızı bir hiç uğruna ellerimizle toprağa gömüyoruz. Neden mi? Bunun çocukların kavgası için ve hatta bir tavuk için dahi olması hiç şaşırtmıyor bizi.

İslâm dini, can güvenliğini sağlamak amacıyla, insan öldürmeyi kesin olarak yasaklamıştır: "Kim, bir cana kıymamış ya da yeryüzünde bozgunculuk yapmamış olan bir canı öldürürse, bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kim de onu yaşatırsa, bütün insanları yaşatmış gibi olur." (Maide, 32)

Neden her gün insanlık ayaklar altına alınıyor. Cana kıymanın bu kadar ucuz olmasının nedeni nedir.? Televizyonlarda haber izlerken tüm haberlerin konusu, cinayet, şiddetten başka haber göremiyoruz. Toplumun düştüğü hale bakınca içler acısıdır.

Yine silahtan bahsedeceğim. Her beline silah alana Öfke kontrol testi yapması gerektiğini düşünüyorum. Hz. Peygamberimiz (s.a.v.) Bir gün sahabeye hitaben Pehlivan kimdir biliyor musunuz.?

-Sahabe Ya Rasulullah pehlivan güreşte yenilmeyen kimse dediler.

-Hayır dedi, “Gerçek pehlivan öfkelendiği zaman nefsine hâkim olabilen kimsedir.” Buyurmuştur.

Biriyle kavga eden ve dayak yiyeceğini bilen birinin belindeki silahını arabaya bıraktığına şahit olanınız var mı? Gerçek erkeklik buna derim. Öfke kontrolü bu olması gerek. Başımıza gelen her şey cehalettin emaresidir. Bu tür musibetlerin olmaması için ailede okulda, camide her yerde cana kıymanın yasak olduğunu söylemeliyiz.

Karne günlerinde tüm öğrencilerin karnelerinde Din kültürü dersi beştir. Ama Ahlak dersi sıfırdır. Ahlaksızlık bir toplumda baş gösterirse kimileri toprağa kimileri dört duvar arasına girer. Sorumluluk taşıyan herkes bu konuda vicdan muhasebesi yapma zamanı gelmiştir. Terörün, şiddetin ve cinayetlerin bir an önce son bulması için herkes elini taşın altına koyma zamanı gelmiştir. Toplumun din adamları kanaat önderleri barış elçileri bu cinayetlere dur demeleri gerekiyor.

Hanı derler ya savaşın kazananı olmaz. Evet kimse kazanmadı yine gözü yaşlı analar, babalar kaybetti. Giden gelmiyor artık. Ey anne babalar, ey eğitimciler gözyaşları sel olmadan insan hayatının bu kadar ucuz olmadığını bir kez daha çocuklarımıza anlatalım. Bir cana kast etmek ne vicdana ne ıslama sığar. Sigara paketleri üzerinde Sigara öldürür, sigara sağlığa zararlıdır yerine “Her insanın canına kıymak haramdır, günahtır.” yazılırsa yerinde olur. Sonuç olarak sebepsiz yere bir cana kıymak en ahlak dışı eylemdir. Hele hele bir karıncayı incitmekten kaçınan bir peygamberin ümmetine mensup isek yazıklar olsun bizim cehaletimize…