Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, yıl sonu itibarıyla Dicle ve Kralkızı barajlarının sulama sahasında bulunan alanlardaki 218 kilometrelik ana kanal inşaatının bitmiş olacağını, ana kanal çerçevesinde yaklaşık 54 bin hektar alanın sulanabilecek hale geleceğini bildirdi.

Bakan Eker, DSİ 10. Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda, ildeki yatırımcı kamu kurum ve kuruluşların temsilcileriyle basına kapalı olarak toplantı yaptı. Eker, toplantının birinci bölümü sonunda yaptığı açıklamada, vali, milletvekilleri, bakan yardımcısı ve ildeki bütün yatırımcı kuruluşlarla hizmet birimlerinin müdürleri ve yöneticileriyle ildeki yatırımları değerlendireceklerini kaydetti.

Toplantının yaklaşık 3.5 saat süren ilk bölümünde bazı bölge ve il müdürlerinden bilgi aldıklarını anlatan Eker, şöyle konuştu:

"Diyarbakır ile ilgili yatırımları ve hizmetleri bütün ayrıntılarıyla masaya yatırdık. DSİ 10. Bölge Müdürümüzden özellikle sulama yatırımları ile ilgili bilgi aldık, çalışmaların gelişmelerini istedik, takip ettik. Yıl sonu itibarıyla Dicle ve Kralkızı barajlarının sulama sahasında bulunan alanlardaki 218 kilometrelik ana kanal inşaatı bitmiş olacak. Ana kanal çerçevesinde yaklaşık 54 bin hektar alan sulanabilecek hale gelecek. Bu önemli bir gelişme. Pompajla ilgili olarak da 23 bin hektarlık alanda halen sulama yapılıyor. Silvan barajı bölgesinde yine iki alt baraj var, onlarla ilgili de 5 bin 134 hektar alan sulanacak. Sulama göletlerinden de bazı bölgelerde istifade etmemiz lazım. Yeni planlanan göletler var. Özellikle Karacadağ bölgesinde sulama göletleri planlanıyor. Sulama yatırımları bittiğinde ortaya çıkacak üretim ve yaratacağı istihdamla, bölgedeki işsizlikle etkili bir şekilde mücadele edilir. Bu yatırımlar ekonomik olarak bölgenin kalkınmasına ciddi etki yapacak yatırımlardır" dedi.

-"Diyarbakır'ın giriş-çıkışlarında 6 kavşak inşası başlıyor"-

Eker, karayolları ile ilgili olarak ise özellikle çevre yolunun birinci etabının en geç 2 ay içerisinde bitmesi için yoğun çaba sarf edildiğini belirtti.

Demiryolu köprüsünün yapıldığını anımsatan Eker, şunları söyledi:

"Haziran sonuna kadar da Şanlıurfa-Elazığ yolu arasındaki kısmı hizmete girmiş olacak. 26 kilometrelik ikinci kısım olan Şanlıurfa-Mardin-Batman karayolu arasındaki bölge ile ilgili de itiraz olmadığı taktirde 15 Nisan'a kadar kazma vurulacak. 700 gün içerisinde bitmesi planlanıyor. Diyarbakır'ın giriş ve çıkışlarında 6 kavşak inşası başlıyor. 5 tanesinin ihalesi yapıldı, 1 tanesinin de ihalesi yapılıyor. Üniversite kavşağı başladı, en geç 4 ay içerisinde bitecek. Bütün bu kavşaklarla ilgili süreçler 2012 yılında başlanacak. Ergani-Çermik, Ergani yol ayrımından Eğil yolları da Diyarbakır'ın sağlık ve inanç turizmi açısından önemli. Bu yolların da yapımı ile ilgili konuştuk. Bunun da Kalkınma Bakanlığımızın yatırım ek programına alınması için talepte bulunacağız."

-"60 milyon lira Diyarbakır'daki tarihi eserlerin restorasyonunda kullanılacak"-

Eker, sağlık alanında da önemli çalışmalar yapıldığını, Ergani'de 150 yataklı Devlet Hastanesinin tamamlandığını, Bismil Devlet Hastanesi ek binasının da 100 yataklı hale getirileceğini vurguladı.

Yeni Tepe Hastanesinin birkaç hafta içerisinde açılacağını bildiren Eker, şunları kaydetti:

"50 yataklı Ağız Diş Hastanesi inşaatı bu yılın sonunda bitecek. Mevcut yerinde kullanılması ile ilgili belki bazı değişiklikler yapılması gerekir. Çınar Devlet Hastanesi ihale edilecek. 2012 yılı içerisinde ilk 6 ayda Hazro ve Kocaköy'deki devlet hastanelerinin yapımı ile ilgili Sağlık Bakanlığı ile görüşülecek. Merkezde eski kampüs alanında 400 ve 200 yataklı bir hastane yapımı ile ilgili bir proje çalışması var. Eğitim ve Araştırma Hastanesinin bulunduğu bölgede, 600 dekarlık yeni alanda bin 500 yataklı yeni bir kampüsün yapılması projesi ile ilgili bilgi aldık. Sağlık, karayolları ve DSİ ile ilgili yatırımların şu anda planlandığı süreç ve gelişimi ile ilgili bilgi aldık.

Ulucami inşaatı devam ediyor, inşallah Ramazan ayında bir kısmının ibadete açılması planlanıyor. Mesudiye Medresesi'nin 2012 sonu itibarıyla bitirilmesi için çalışılıyor. Çiftehan Diyarbakır'a önemli bir merkez olarak kazandırılması ile ilgili kamulaştırma söz konusu. Diyarbakır'da gerek vakıf eserlerinin gerekse tarihi eserlerin restorasyonunun hızlı bir şekilde yapılması için de cazibe merkezleri projesinden 20 milyon lira ayrıldı. Ama 20'şer milyonun iki yıl daha ayrılması gündemde. Bunlar planlandı. Toplam 60 milyon lira tarihi eserlerin restorasyonunda kullanılacak. İçkale devam ediyor, buradaki 3 binanın ihalesini Kültür ve Turizm Bakanlığı kendisi yapacak."

Eker, bin 800 derslik yapımı için çalışmaların sürdüğünü ifade ederek,

"Zaman zaman şehrin bazı bölgelerinde arsa olmadığı üretilemediği için sıkıntılar oluyor. Onularla ilgili çalışmalar yapılıyor. Merkezde 6 bin olarak planlanan ve 7 bin 500'e çıkabilecek olan kapalı spor salonu bitti. TOKİ tarafından yapılması planlanan 30 bin kişilik stat ile ilgili çalışmalar var. Mardin yolunda bulunan ve inşaatı uzun bir süredir çeşitli sebeplerle yarım kalan tesislerin kamp eğitim merkezi kısmı bitti. Yüzme havuzu ve çöken bina ile ilgili olarak bu yıl ihale yapılıyor. Bir de Bağlar ve Sur ilçelerinde gençliğe hizmet verecek gençlik merkezleri yapılıyor. Çınar'da da bir kapalı spor salonu yapılıyor" dedi

Toplantı daha sonra yeniden basına kapalı olarak devam etti

Editör: Haber Merkezi