haksiad-asgari-ucret-piyasa-sartlarina-uygun-olmali-9a603d36.jpg

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının çağrısıyla, 2022 yılında geçerli olacak asgari ücret için ilk toplantı gerçekleştirilecek.

Toplantı öncesi konuşan Hak ve Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı Fikri Karavil, son zamanlarda artan döviz kurunun işçi ve işverene etkileri göz önüne alınarak belirlenecek olan asgari ücretin piyasa şartlarına uygun olması gerektiğini belirterek işveren üzerindeki vergi yükünün azaltılmasıyla dengenin sağlanabileceğini söyledi.

Karavil, "Salgın süreci ile birlikte küresel ekonomide ve özellikle ulusal ekonomimizde çok doğal olmayan yollar ile olsa da yaşanan olumsuz ekonomik gelişmeleri yakından takip etmekteyiz. Anormal yükselen altın fiyatları, hızla tırmanan döviz kuru ve artan enflasyon, özellikle dar ve sabit gelirlilerin, küçük esnafın ve yevmiye ile çalışanları çok olumsuz etkilemektedir." dedi.

"İşveren üzerindeki vergi yükü azaltılır veya kaldırılırsa denge sağlanmış olur"

Çalışan emekçilerin hayatlarını daha iyi bir şekilde sürdürmeleri, alım güçlerinin artması, daha iyi maddi koşullarda yaşamlarının sağlanması ve enflasyona ezdirilmemesi gerektiğini belirten Karavil, "Bunun yanında işverenleri de en azından piyasalar stabil oluncaya kadar piyasaları korumak adına asgari ücretin piyasa şartlarına uygun olmasını diliyoruz. Çünkü asgari ücretin aşırı yükseltilmesi işverene ağır yük getireceği gibi üretimin aksamasına ve kayıt dışı istihdama sebep olabilir. Ama işveren üzerindeki vergi yükü azaltılır veya kaldırılırsa denge sağlanmış olur." ifadelerini kullandı.

Asgari ücretin belirlenmesinin yanı sıra piyasada oluşturulması gereken denge de hükümetin üzerine düşen sorumluluğa da değinen Karavil, "Bu olumsuz durumlar düzelinceye kadar çalışan emekçilerin hayatlarını daha iyi bir şekilde sürdürebilmeleri, işverenlerimizin de zor durumda kalmamaları için bu yükün hükümet tarafından işverene yansımasını minimize etmesi hatta hükümetin karşılaması en isabetli çözüm olacaktır." şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi