Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, depremde ölen öğretmenler, yıkılan okullar ve aksayan eğitim-öğretim faaliyetiyle ilgili olarak hem öğrencilere hem de vefat eden öğretmenlerin ailelerine iyi haberler verdi.

 Bakan Dinçer, ölen öğretmenlerin ailelerine 10'a bin lira verileceğini açıklarken, bölgeye 800 yeni öğretmenin atanacağını söyledi.

ÖLENLERİN AİLELERİNE 10 BİN TL

Dinçer, Van ve Erciş'teki büyük depremde 64 öğretmenin hayatını kaybettiğini, halen haber alınamayan öğretmenler olduğunu söyledi. "Enkaz altındaki öğretmen sayısını bilemiyoruz" diyen Bakan Dinçer, "42 öğretmenin stajyer öğretmen olması nedeniyle ailelerine maaş bağlanmayacağı" iddialarına da yanıt verdi:"Konuyla ilgili yasal düzenleme yapılabilir. İlk aşamada Milli Eğitim Vakfı, ailelere bayram öncesi 10 bin lira destek sağlayacak."

1999'dan sonra yapılan binaların daha iyi durumda olduğunun gözlemlendiğini dile getiren Bakan Dinçer, şöyle konuştu: "Van'da 446 okulumuzun 429'unda eğitim-öğretim yapabilecek durumdayız. Riskli okullarda eğitim yapmamaya karar verdik."

RİSKLİ OKULLAR TEK TEK BELİRLENDİ

Milli Eğitim Bakanı Dinçer, depremin hemen ardından yapılanlar ile belirledikleri yol haritasının detaylarını da anlattı. Buna göre, bölgeye Ankara'dan mühendis ve mimarların da yer aldığı 29 kişilik bir ekip gönderildi. Van Milli Eğitim Müdürlüğü ile ekip, yıkılan ve hasarlı okulları belirledi. 'Riskli' ve 'depreme dayanıklı' okullar kayda geçirildi. Yıkılan ve riskli okullardaki öğrencilerin gideceği okullar Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından tespit edildi. Köyler için taşımalı eğitim planları bitirildi. Kullanılacak okullardaki onarımlar ve altyapı sorunlarının 14 Kasım'a kadar giderilmesi için ihaleler yapıldı.

800 ÖĞRETMEN YENİDEN ATANACAK

Hayatını kaybeden ve yaralananlar sebebiyle ortaya çıkan öğretmen ihtiyacı belirlendi. Bunun karşılanması amacıyla, daha önceki atamalarda atandıkları halde göreve başlamayanların doğurduğu 800 kişilik boş kontenjanın Van için kullanılması kararlaştırıldı. Atamalar, kısa sürede gerçekleştirilecek.

14 KASIM'A KADAR TAMAMLANACAK

Öğretmenlerin kalacak yer sorununun çözülmesi yolunda da adımlar atılıyor. Van'a dönecek öğretmenlerin kalacağı geçici ve kalıcı konutlar hazırlanıyor. Köylerde öğretmenler için geçici prefabrik konutlar 14 Kasım'a kadar tamamlanacak. Geniş ailesi olan öğretmenler için birden fazla geçici konut temin edilecek. Şehircilik Bakanlığı, Van ve Erciş'teki boş konutlardan öğretmenler için kontenjan ayıracak.

Dünya Bülteni

Editör: Haber Merkezi