Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü Başkanlığı'nca, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa N. İlhan'ın koordinatörlüğünde, 8 ilde 4 bin 167 kişi, 80 aile hekimi ve 80 uzman hekimle görüşülerek, ''Toplumda Antibiyotik Kullanımı Sıklığı ve Hekimlerin Antibiyotik Reçetesi Yazma Durumları İle İlişkili Etmenlerin Belirlenmesi Araştırması'' yaptırıldı. 
 
Araştırmaya göre, her dört katılımcıdan biri evinde ''ileride gerekli olur'' gerekçesiyle antibiyotik bulunduruyor, katılımcıların yüzde 17'si doktorundan antibiyotik yazmasını talep ediyor. 
 
Doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullananların oranı yüzde 26 iken, bu kişilerin yüzde 14'ü doktora gitmeye vakti olmadığını, yüzde 9'u muayene ve tetkik ücreti vermek istemediğini, yüzde 55'i ise daha önce benzer durumda doktorun verdiği antibiyotiği kullandığını söylüyor. 
 
Katılımcıların yüzde 51'i soğuk algınlığı, yüzde 36'sı boğaz ağrısı, yüzde 18'i öksürük nedeniyle antibiyotik aldığını ifade ediyor
 
Ankete katılan hekimlerin yüzde 78'i muayene ettiği her hastaya reçete yazmadığını, yüzde 98'i ise her hastaya antibiyotik yazmadığını belirtiyor. 
 
Hekimlerin yüzde 87'si hastanın antibiyotik yazılmasını talep etmesi halinde, yüzde 93'ü de hastanın evde bulundurmak için istemesi durumunda antibiyotik yazmayacağını kaydediyor.  
Editör: Haber Merkezi