Hrıstiyanlar dünyadaki en büyük dini topluluk olmayı sürdürüyor. Ancak Avrupa'da kan kaybeden Hrıstiyanlığın Afrika, Asya ve ABD'ye kaydığı görülüyor.

Hrıstiyanlık yeryüzündeki en kalabalık dini topluluk olma konumunu sürdürüyor. Yedi milyar nüfuslu dünyamızdaki Hrıstiyan sayısı 2 milyar 180 milyonu buluyor. Amerikan Pew Research Center'in araştırmasına göre, Hrıstiyan nüfus ağırlığı giderek Afrika, Asya ve ABD'ye kayıyor. Son yüz yılda Avrupa nüfusunda Hrıstiyanların oranı ise yüzde 95'ten, yüzde 76'ya geriledi. Dünyanın en büyük ikinci dini olan İslam'ın ise bir milyar 600 milyon inananı var.

Bütün Hrıstiyanların sadece yüzde 25'i Avrupa'da yaşıyor. Yüz yıl önce bu oran yüzde 66'yı aşıyordu. Kuzey ve Güney Amerikalar dünya Hrıstiyanlarının yaklaşık yüzde 37'sini barındırıyor. 1910 yılında Büyük Sahra Çölü'nün güneyindeki Afrika ülkelerinde yaşayan Hrıstiyanların toplam Hrıstiyanlar içindeki payı yüzde 1,4 iken bu oran geçen yıl yüzde 23,6'ya yükseldi. 155 milyon nüfuslu Nijerya'daki Protestanlar, Reformasyonun anavatanı Almanya'daki Protestanlardan bir kat fazla.

EN ÇOK HRİSTİYAN, ABD'DE

Hrıstiyanların yaklaşık yarısı on ülkede yaşıyor. ABD, 247 milyon Hrıstiyan'la ilk sırada. Onu 176 milyonla Brezilya, 108 milyonla Meksika, 105 milyonla Rusya, 87 milyonla Filipinler ve 81 milyonla Nijerya izliyor. Çin'de 67, Almanya'da ise 58 milyon Hrıstiyan yaşıyor. Hrıstiyan nüfusun kalabalık olduğu diğer ülkeler ise Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Etiyopya. Hrıstiyanarın sadece yüzde onu, nüfus çoğunluğunu oluşturmadıkları ülkelerde yaşıyor.

Hrıstiyanlar arasındaki en kalabalık mezhebi yüzde 50,1'lik oranla Katolikler oluşturuyor. Protestan cemaatlerin toplam Hrıstiyanlar arasındaki payı yüzde 36,7. Ortodoks mezhebindekilerin oranı ise yüzde 11,9 dolayında. Mormon ya da Yehova'nın Şahitleri gibi marjinal tarikatların Hrıstiyanlık içindeki payı yüzde 1,3.

(Deutsche Welle)

 

 

Editör: Haber Merkezi