HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Osman Aktaş, Hak Sanayici ve İş adamları Derneği (HAKSİAD) ve Anadolu Aslanları İş adamları Derneği (ASKON) Diyarbakır şubelerini ziyaret ederek iş dünyasının temsilcileri ile görüş alışverişinde bulundu.

Başta işsizlik sorunu olmak üzere iş dünyasının yaşadığı çeşitli sıkıntıların konuşulduğu ziyaretlerde HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Aktaş, ekonomik düzenlemelerin piyasaya yansımadığına dikkat çekti.

İl Başkanı Osman Aktaş ile İl Başkan yardımcısı Metin Turan ilk ziyaretlerini HAKSİAD Diyarbakır şubesine yaptı. HÜDA PAR heyetini HAKSİAD Diyarbakır Şube Başkanı Recep Dakak ve il yönetimi karşıladı.

HAKSİAD yönetimi ile ekonomik sıkıntılara ilişkin görüş alışverişinde bulunan Aktaş, insanların hayat pahalılığından yakındığını söyledi. İş dünyasının ve esnafın sıkıntılarını yakından takip ettiklerini ifade eden Aktaş “Ekonomi ne yazık ki sorunlarımızın başında geliyor. Bugün bu sıkıntıların giderilebilmesi için yetkililer yeni düzenlemelere gitmelidir. Yapılan ekonomik düzenlemeler ne yazık ki piyasaya yansımıyor. İnsanlar halen çarşı pazardaki pahalılıktan şikâyet ediyor. Evet, dolar kurunun yükselmesinden kaynaklı belli ürünlerde fiyatlar arttı ama doların düşmesinden sonra da herhangi bir indirime gidilmedi. Hatta doların yükselmesini fırsat bilen bazı firma ve esnaflar ürünlerine etki etmediği halde zam yoluna gittiler. Hükümetin bu sıkıntıların üzerinden gelmesi lazım.” dedi.

“Bir çok sektörde maliyet arttı, gelirler azaldı”

İş dünyasının sıkıntı içerisinde olduğuna vurgu yapan HAKSİAD Diyarbakır Şube Başkanı Recep Dakak ise birçok sektörde maliyetin arttığını söyledi.

Özellikle inşaat sektörünün büyük sıkıntılar yaşadığını ifade eden Dakak, “İş dünyası gerçekten büyük bir sıkıntı içerisindedir. Yarına dair hiç kimse bir şey kestiremiyor. Ben otuz yıldır esnaflık yapıyorum. Son bir yıldır bütün tecrübelerime rağmen her şeyi unuttum. Yarınımızın nereye varacağını kesinlikle kestiremiyorum. Birden bire acemiye döndük. Bu benlik bir şey değildir. Yıllardır esnaflık yapanların hepsi bunu dile getiriyor. Mesela inşaat sektöründe birçok malzemeye doların yükselmesinden dolayı zam geldi. Haliyle inşaatta maliyetler arttı. Fakat doların düşüşünden sonra indirime gidilmedi. Bu da maliyette artışa neden oluyor. Bugün birçok sektörde maliyet artmış, gelir ise azalmış. Hükümetin bu sorunlara eğilmesi lazım.” şeklinde konuştu.

Yapılan ziyaretten dolayı memnuniyetini dile getiren HAKSİAD Başkanı Dakak, ziyaretlerinden dolayı Aktaş ve beraberindeki heyete teşekkür etti.

Heyetin bir sonraki ziyareti Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Diyarbakır Şubesi oldu. Heyeti, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Diyarbakır Şube Başkanı Cevdet Nasıranlı ve il yönetimi karşıladı.

ASKON’un Diyarbakır’daki çalışmaları hakkında Nasıranlı’dan bilgi alan Aktaş, toplumun işe, aşa ve helal kazanca ihtiyacı olduğunu belirtti.

“Devlet, iş adamlarına faize bulaşmadan iş yapma olanağı sunmalıdır”

İş dünyasının faize düşmemesi için çalışmaların yapılması gerektiğini dile getiren Aktaş, “Toplum olarak maneviyatı önceleyen iş adamlarına ihtiyacımız var. Helal rızık çok önemlidir. Helal rızık elde eden bir iş adamı işçilerine de helal rızık kazanma imkânı sağlar. Bugün ne yazık ki memleketimizde iş adamları faize itiliyor. İş adamlarımız istemedikleri halde faize bulaştırılıyorlar. Bu doğru bir uygulama değildir. Devlet iş adamlarının faize bulaşmadan iş yapma olanaklarını sunmalı, çalışma şartlarını iyileştirmelidir. İş adamlarımız da faize bulaşmadan iş yapma yollarını aramalıdır. Çünkü faiz felakettir. Kazancı yok eder ve kişiyi helakete sürükler.  Devlet faizsiz ekonomi politikası üretmeli, İş dünyasının faize bulaşmaması için çalışmalar yürütmelidir.” dedi.

İşsizlik sorununa da değinen Aktaş, “Toplumun bir diğer sorunu ise işsizliktir. İşsizlik rakamları gün geçtikçe artıyor. Bu konuda siz iş adamlarına büyük görevler düşüyor. İlimizde fabrikaların açılması için öncülük görevini yerine getirebilirsiniz. Ben inanıyorum ki işsizlik sorunu çözülürse halkımızın birçok sorunu kendiliğinden çözülür.” İfadelerini kullandı.

ASKON Diyarbakır Şube Başkanı Cevdet Nasıranlı ise iş adamlarının bir araya gelerek ortak fabrikalar kurmak şeklinde güç birliği yapmak suretiyle işsizlik sorununu çözebileceğini söyledi.

Nasıranlı, “Bölgemizin mevcut durumu ortadadır. Son yıllarda yaşanan bazı olumsuz olaylar sermayenin bölgemize gelerek yatırım yapmasını engellemiştir. Sermaye ürkektir ve çatışmanın olmadığı, riskin olmadığı yerlerde kendini gösterir. ASKON olarak işadamlarıyla bir araya gelerek ortak bir fabrika kurulması projesi üzerinde çalışıyoruz. Bu projeyle işsizliğin düşmesi yönünde bir temennimiz var.” dedi.

Yapılan ziyaretten dolayı memnuniyetini dile getiren Nasıranlı, ziyaret için Aktaş ve beraberindeki heyete teşekkür etti. 

Editör: Haber Merkezi