BDP Diyarbakır Milletvekili Aydoğan, İçişleri Bakanı Şahin'in yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi.

FAİLİ MEÇHUL MU KALACAK?

Oruç'un yanı sıra Abdulkerim Gümüş ile Gültekin Kuşlu'nun yaralandıklarını belirten Aydoğan, "Halil İbrahim Oruç'un olaydan sonra BDP İlçe binasından çıkarılırken görüntülerinin olduğu iddiasına ilişkin olarak herhangi bir bilgi veya belgeye ulaşılmadı" dedi. Aydoğan, şu soruların Şahin tarafından yanıtlanmasını istedi:

"Tüm bilgi ve belgelere rağmen söz konusu olaya ilişkin başlatılan soruşturmada hiçbir ilerleme sağlanamazken, dosyaya gizlilik kararı konuldu. Bu olayla birlikte Oruç cinayeti de faili belli olmasına rağmen 'Faili meçhul' mu kalacak? Gösteriler sırasında polise silah kullanma emri verilmiş midir, verilmişse emri kim ve hangi şartlarda silah kullanması için vermiştir? Görgü tanıklarının anlatımları, video ve fotoğraf görüntülerinden anlaşıldığı üzere Halil İbrahim Oruç, vurulma yerinden 60-70 metre ilerde toprak yığınları üzerinden yattığı anda bir polis memurunun kendisine tekme atıp cop ile vurduğu, yine hem görgü tanığı beyanlarında hem de olay anındaki fotoğraflarda açıkça görüldüğü üzere 7-8 tane polis tarafından Abdulkerim Gümüş'ün yaralı halde dövüldüğü görülmektedir. Bu eylemleri gerçekleştiren güvenlik güçleri tespit edilmiş midir? Tespit edilmiş ise haklarında idari ve adli soruşturma başlatılmış mıdır? Maktul Halil İbrahim Oruç'un yerde yattığı esnada olay yerinde bulunan polis memurlarının maktulün kurtarılmasına yönelik herhangi bir girişim içinde olmadıklarına ilişkin görüntüler mevcuttur. Bu ihmalli davranışları nedeniyle olay yerindeki polis memurları hakkında idari veya adli bir soruşturma yürütülmüş müdür?"

(Ankara/DİHA'dan iktibas edilmiştir. )

Editör: Haber Merkezi