Beslenme uzmanı Dr. Ender Saraç, ramazanda sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine işaret eden Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yetersiz beslenenlerde ramazanın ikinci yarısı halsizlik, kabızlık, saç dökülmesi, kemik erimesi ve kansızlık riski ortaya çıkabilir. Bu nedenle ramazanda aç kalmayın, bilinçli bir şekilde yemek yiyin. Tabii yiyin derken, kızartmaları, aşırı yağları, mayonezleri, hamburgerleri, şekerli içecekleri kastetmiyorum. Az yağlı protein (tavuk, balık, yağsız kuzu eti, organik yumurta, doğal süt ve yoğurt, az yağlı peynir) ve bakliyatları bolca öneriyorum. Genelde hurmayla orucu açtıktan sonra bir bardak ılık ballı limonlu su veya demirhindi şerbeti tüketip, bir kase çorba içtikten sonra 10 dakika ara verebilirsiniz. İşte bu ara akşam namazını kılmak için oldukça uygun. Bu sayede hurma ve balın şekeriyle, su, şerbet ve çorbanın sıvıları kana karışır. Eğer bu arayı vermezseniz, çok daha hızlı bir şekilde yemek yemeye devam ederseniz sindirim sistemini zorlarsınız ve sofradan şiş kalkarsanız. Ara verirseniz daha rahat sindirirsiniz.''

Ramazanda fazla tüketilmemesi gereken yiyeceklerin olduğuna dikkati çeken Saraç, ''Ramazanda kızartma, aşırı baharatlı ve acılar, çiğ soğan ve sarımsak, fazla tuzlu ve yağlı şarküteriler, tekrar tekrar ısıtılmış yiyecekler, aşırı asitli içeceklerden kaçınılması gereken yiyeceklerdir'' dedi.

 A.A

Editör: Haber Merkezi