Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sağladığı destek ve teşviklerle birlikte bölgede yaygınlaşan karpuz yetiştiriciliği, çiftçiler için önemli bir gelir kaynağı haline geldi.
Geçtiğimiz yıl dekarda ortalama 6-7 ton verim alınan karpuz tarlalarında bu sezon hasat başladı. Bu yıl bazı üretim alanlarında dekarda 10 tonun üzerinde verim elde edilmesi, üreticileri memnun etti.
Iğdır genelinde 10 bin tonun üzerinde rekolte hedeflenirken, üretilen karpuzlar hem il merkezinde hem de çevre illerde tüketiciyle buluşturuluyor.
- "Dekarda 10 tonun üzerinde rekolte almaya başladık"
İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tingiş, AA muhabirine, kentte birçok meyve ve sebze türünün yetiştiğini söyledi.
Kentte 1000 dekarın üzerinde alanda karpuz üretimi yapıldığını ifade eden Tingiş, "İlimizde 10 bin tonun üzerinde karpuz rekoltesi beklemekteyiz. Bu yıl mevsimin iyi gitmesinden dolayı tozlaşma ve döllemeler çok iyi oldu. Şu an 1 dekarlık alandan 10 tonun üzerinde rekolte almaya başladık. Üreticilerimiz mutlu, kazanıyorlar, ürettiklerinin değerini alıyorlar. Biz de Tarım ve Orman Bakanlığı olarak her daim üreticilerimizin yanındayız." diye konuştu.
Iğdır Ovası'nın Doğu Anadolu'yu besleyebilecek kavun, karpuz ve sebzeyi üretebilecek bir altyapıya sahip olduğunu belirten Tingiş, şunları kaydetti:
"Doğu Anadolu'daki vatandaşlarımızın sebze ihtiyacı ilimizden karşılanmaya devam edecek. Karpuzumuzun bulunduğu toprak yapısı ve Aras'ın suyuyla sulanmasından dolayı kendine özgü bir tat ve aroması var. Iğdır karpuzunu yiyen bir vatandaşımız bu karpuzu tekrar yemek ister. Potasyum, magnezyum oranı çok yüksek. Aras’ın suyuyla da sulanıyor, ayrı bir lezzete sahip. Tüketicilerimizin Iğdır karpuzunu tezgahlardan tüketmelerini tavsiye ediyorum. Doğal bir karpuz, üreticilerimiz ellerinden geldiğince en iyilerini üretmeye devam ediyorlar."