İlaçların muhafaza koşullarına dikkat edilmemesi ciddi olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Bursa Eczacılar Kooperatifi (BEK) Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Yeşim Baş, birçok kişinin ilaçları buzdolabının kapı rafında sakladığını ve bunun çok yanlış olduğunu vurguluyor.Baş, ilaç kutularının üzerinde yazan muhafaza koşullarına uyulması gerektiğini, eğer buzdolabında saklanacaksa, iç rafların tercih edilmesinin çok önemli olduğunu belirtiyor.

Sulandırılarak hazırlanmış ilaçların ise 2 haftadan daha uzun süre saklanmaması ve kullanılmaması gerekiyor. İlaç alırken eczacının verdiği bilgiyi dikkatle dinlemek ve anlaşılmayan bir nokta varsa tekrar sormak hayati önem taşıyor.

Ecz. Yeşim Baş, ilaçları saklarken dikkat edilmesi gereken noktalarla ilgili şu bilgileri veriyor:

"İlaç, evde saklamanız için size verilmiş bir ürün değildir. İlaç tüketilmesi gereken bir üründür. Ancak en büyük yanlışımız şikâyetimiz hafifleyince ilacı yarım bırakıp, kalanı günü gelir diye saklamamızdır. Evde sadece basit yaralanmalarda kullanabileceğimiz pansuman malzemesi, basit ağrı kesici ve ateş düşürücü, bir de kronik hastaların sürekli kullandıkları ilaçlar dışında ilaç olmamalıdır. Oysa evlerimizde çok miktarda ilaç bulundurup bir de bunların saklanma koşulunu öğrenmeye çabalıyoruz. Doktorun verdiği ilaçları doktorun söylediği süre ve miktarlarda kullanmalıyız. Ama yine de evimizde ilaç varsa öncelikle bütün ilaçları buzdolabına koymamalıyız. Her ilacın kutusu üzerinde saklama koşulu mutlaka yazar. Çoğu ilacın 25 0C'nin altında, oda ısısında, ısı ve ışık kaynaklarından uzakta saklanması yeterlidir. Buzdolabında saklanması gereken ilaçlar ise buzdolabının kapağında değil, iç raflarında saklanmalıdır. Çünkü buzdolabı kapağı buzdolabının iç ısısını aynen muhafaza edemez ve sık sık ısı değişikliği olur. Ayrıca, sulandırılarak hazırlanmış ilaçları kesinlikle 2 haftadan daha uzun süre saklamamalı ve kullanmamalıyız."

Kaynak:http://www.kadinvekadin.net/ilaclari-dogru-yerde-saklayin-2011-09-07.html

Editör: Haber Merkezi