Ilısu, Dicle Nehri üzerindeki en büyük baraj olacak -Yılda yaklaşık 4 milyar kilowatsaat enerji üretecek olan Ilısu Barajı inşaatının yüzde 38'i tamamlandı -2014 yılında bitirilmesi hedeflenen Ilısu Barajı ile 120 bin hektar alanın modern şartlarda sulanması sağlanacak

Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Türkiye ekonomisine dev katkı sunacak olan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) ile yılda yaklaşık 4 milyar kilowatsaat enerji üretilecek.
      Temeli Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden olan GAP'ın anahtar projesi Ilısu Barajı ve HES'in tamamlanması için yüzde 75'i yöre insanından olmak üzere bin 450 kişi çalışıyor.
      Dicle Nehri üzerine inşa edilen, Suriye sınırına yaklaşık 45 kilometre mesafede olan Ilısu, temelden 135 metre yüksekliğe, 43,8 milyon metreküp dolgu hacmine ve 1820 metre kret (barajın önünde inşa edilen betonarme, toprak dolgu vb. bölümün üst kısmı) uzunluğuna sahip olacak. Baraj gölünde 11 milyar metreküp su depolanacak.
      Baraj ve HES'in 2014 yılında tamamlanması için çalışmalar hızla devam ederken, bugüne kadar baraj inşaatında yüzde 38 fiziksel gerçekleşme sağlandı.
      Devlet Su İşleri 16. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ilısu Barajı ve HES inşaatında şuana kadar 3 tünel kazısının bittiğini, tünellerin her birinin çapının 13.5 metre, 3 tünelin uzunluğunun ise yaklaşık 3 kilometre olduğunu söyledi.
      Kazısı tamamen biten tünellerden 2'sinin beton kaplamasının tamamlanmak üzere olduğunu kaydeden Dündar, tünellerin kaplama yapıldıktan sonra çapının 12 metre olacağını, tünellerin Mayıs 2012 yılına kadar tamamlanması için çalışmaların planladığı şekilde devam ettiğini bildirdi.
     
     -Baraj sayesinde yeni yollar açıldı-
    
     Baraj gövde kazılarına başlandığını, bunun da yüzde 60'ının tamamlandığını kaydeden Dündar, santral binasının kazısının da bittiğini, barajın biten 251 metre uzunluğundaki köprüsü sayesinde Mardin, Şırnak ve Siirt yönüne barajdan da ulaşımın sağlandığını aktardı.
      Midyat, Dargeçit ve Ilısu arasındaki 55 kilometrelik ana ulaşım yolunun da yüzde 50'sinin asfalt kaplaması yapılarak hizmete alındığını vurgulayan Dündar, proje kapsamında 55 kilometre köy yolunun ıslah edilerek beton asfalt kaplamasının yapıldığını, yollar arasında 2 ilçe, bir belde ve 11 köyün ulaşımının modern şartlarda sağlandığını, proje kapsamında 6 köye de içme suyu temin edildiğini anlattı.
      Projenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ifade ettiği gibi 2014 yılında tamamlanabilmesi için çalışmaların hızla devam ettiğini ifade eden Dündar, şöyle dedi:
      ''Barajın toplam maliyeti 1 milyar 12 milyon 500 bin Avrodur. Ayrıca kamulaştırma bedeli de düşünüldüğünde projenin maliyeti yaklaşık 5 katrilyondan fazla olmaktadır. Bugüne kadar baraj inşaatında yüzde 38 mertebesinde fiziksel gerçekleşme sağlandı. Projenin tamamlanmasıyla birlikte yılda yaklaşık 4 milyar kilowatsaat enerji üretilmek suretiyle yılda 600 milyon lira getirisi olacak. Ayrıca, baraj rezarvuarı etrafındaki yerleşim birimlerinde oluşturulacak balıkçılık kooperatifleri vasıtasıyla beyaz et ticareti bakımından büyük bir ekonomik gelişme sağlanacak. Su sporları açısından da büyük bir katkı olacak. Projede inşaat aşamasında bin 450 kişi çalışıyor. Bunların yüzde 75'i baraj göl alanından etkilenen yerleşim birimlerden olan vatandaşlardan oluşuyor.''
     
     -Dicle Nehri üzerindeki en büyük baraj-
    
     Ilısu ve HES'in baraj gövde hacmi bakımından Atatürk Barajı'ndan sonra ikinci, üreteceği enerji bakımından Atatürk, Keban ve Karakaya Barajı'ndan sonra dördündü büyük hidroelektrik santralı olacağını belirten Dündar, Ilısu'nun Türkiye'nin en önemli su kaynağı olan Dicle Nehri üzerinde kurulmuş ve kurulacak olan en büyük baraj ve HES olacağını bildirdi.
      Projenin hayata geçirilmesiyle 120 bin hektar alanın modern şartlarda sulanacağını kaydeden Dündar, şöyle konuştu:
      ''Projenin tamamlanmasıyla yöre çiftçisinin tarımsal gelirinde en az 6 kat artış olacak. Projeden Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Siirt, Batman'daki yerleşim birimleri etkilenecek. Barajın tamamlanmasıyla Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Batman ve Siirt'in değişik alanlarını kapsayan bir göl alanı oluşacak. Projeden etkilenen yerleşim birimleri için de modern şartlarda yeni yerleşimler oluşturmak için çalışmalar sürüyor. Bunun en güzel örneği vatandaşların istifadesine sunulan yeni 'Ilısu Köyü'dür. Bu çerçevede de Batman'ın Hasankeyf ilçesinde de benzer yeni yerleşimin altyapı çalışmaları tamamlandı. Üstyapı ile ilgili inşaatlar sürüyor. Bizim arzumuz bu baraj alanından etkilenen yerleşimlerin tamamında modern şartlarda yeni yerleşim alanlarını oluşturmaktır.'

Editör: Haber Merkezi