New York'ta bir araya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması'nı imzaladı. BM Genel Kurulu toplantıları için ABD'de bulunan iki lider tarafından imzalanan anlaşma, Türkiye ve KKTC'nin bölgede petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerini beraber yürütmelerine olanak sağlayacak.

Başbakan Erdoğan, imza töreninde yaptığı açıklamada, "Rumların sorumsuz, tahrikkar ve tek yanlı adımını protesto ediyoruz. Türkiye, bugün olduğu gibi gelecekte de kendisine yaraşır şekilde sağduyu ile hareket edecek, gerginlik ve krizden medet umanlara prim vermeyecektir" dedi.

ULUSLARARASI ŞİRKETLERE UYARI

Söz konusu anlaşmanın "deniz tabanı ve altındaki doğal kaynakların araştırılması ve işletilmesiyle" ilgili olduğunu ifade eden Erdoğan, Kıbrıslı Rumlarla iş yapan ve yapacak uluslararası petrol ve doğalgaz şirketlerini de uyardı.

Erdoğan, "Bu şirketlerin, Türkiye'deki enerji projelerine alınmaması ve bunlara bir takım müeyyideler uygulanması konusunda da Enerji Bakanlığımız bir çalışma başlatmıştır” ifadesini kullandı.

EROĞLU: ANLAŞMA ÖNLEYİCİ BİR TEDBİR

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile anlaşmayı Türkevi'nde alkışlarla imzalamalarının ardından yaptığı açıklamada, Rum tarafının 2003 yılından bu yana Kıbrıs adasının deniz alanlarındaki zenginlikleri, tek yanlı ve hukuka aykırı bir biçimde düzenleme ve işletme faaliyetlerine giriştiğini belirtti.

Rum tarafının tek yanlı olarak antlaşmalar yaptığını ve ruhsatlar verdiğini belirten Eroğlu, “Bunun ileriye götürülmemesi için pekçok kez Rum tarafını ikaz ettik. Bundan kısa süre önce müzakere masasında 'gelin, bu çalışmaları erteleyin' dedik. Maalesef Rum tarafı Genel Sekretere verilen söze rağmen, müzakerelere rağmen, müzakerelere yoğunlaşmak yerine bu gibi hususlarla ortamı germeyi tercih etmiştir. Üstelik bu çalışmaları askıya alma önerimi de reddetmiştir” diye konuştu.

Eroğlu açıklamasında, “Bugün Türkiye Cumhuriyeti ile imzalamış olduğumuz bu antlaşma Rum muhataplarımızı bu davranışlarından vazgeçirmeye yönelik önleyici bir tedbir niteliğindedir” dedi.

KKTC, TPAO'YA RUHSAT VERECEK

İmzaların atılmasının ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Söz konusu anlaşma, Türkiye ile KKTC’nin Akdeniz’deki kıta sahanlıklarının bir bölümünü, uluslararası hukuka uygun olarak ve hakça ilkeler dikkate alınarak belirlenen 27 coğrafi koordinatın birleştirilmesiyle elde edilen bir çizgi ile sınırlandırmaktadır" denildi.

Açıklamada, anlaşmanın, "Kıbrıs Türklerinin, aynen Kıbrıslı Rumlar gibi Ada’nın kıta sahanlığının tümü üzerindeki meşru, eşit ve ayrılmaz haklarını da dikkate aldığı" belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı, bundan sonra atılacak adımın, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) "Ada'nın çevresindeki deniz alanlarında petrol ve doğalgaz arama ve çıkarma ruhsatları verilmesi olacağını" ifade etti.

Açıklamada ayrıca, "Türkiye, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’ta yıl sonuna kadar bir kapsamlı çözüm anlaşmasına varılması beklentisi doğrultusunda, Kıbrıs Türk tarafının kararlılıkla sürdürdüğü yoğun ve samimi çabalara tam destek vermeye devam edecektir" denildi.Kenthaber

KRİZ NASIL BAŞ GÖSTERDİ

Doğu Akdeniz'de sular, geçtiğimiz Aralık ayında Kıbrıs Rum kesiminin tek taraflı olarak İsrail'le Kıta Sahanlığı Anlaşması imzalamasıyla ısınmaya başladı. Bu adım Ankara'nın tepkisini çekerken, söz konusu gerginlik Birleşmiş Milletler'in bu ay başında yayınladığı Mavi Marmara raporunun ardından daha da arttı.

Türkiye'nin, İsrail'e karşı açıklanan yaptırım paketi kapsamında, Doğu Akdeniz'de seyrüsefer güvenliğiyle ilgili her türlü önlemi alacağını duyurması ise tüm dünyanın gözünün bu bölgeye çevrilmesine neden oldu.

Kıbrıs Rum yönetimi adına adanın yaklaşık 175 kilometre güneyinde Pazar gününden bu yana sondaj çalışmalarını sürdüren ABD'li Noble Energy şirketi, geçen yıl bölgeye bitişik İsrail sularında doğalgaz bulmuş ve bölgenin doğalgaz yatakları ile kaplı olduğunu belirlemişti.

Rum tarafından bugün yapılan açıklamaya göre, Noble Energy, Afrodit adı verilen 12’nci parseldeki deneme sondajlarının ilk aşamasını tamamladı.

Editör: Haber Merkezi