İngiliz ordusunun İran'a karşı olası bir askeri müdahaleye yönelik "acil durum planı" hazırlıklarına başladığı iddia edildi.

Guardian gazetesinin İngiliz Savunma Bakanlığı (MoD) kaynaklarından edindiği bilgiye göre, İngiliz ordusu İran'a yapılması gündemde olan olası bir Amerikan hava operasyonuna destek vermek için hazırlıklarına hız kazandırdı. Batılı güçlerin bu operasyonu yapmasına sebep olarak, İran'ın nükleer zenginleştirme programına devam etmesinden endişe duymaları gösteriliyor.

Haberde, İngiliz Savunma Bakanlığı yetkililerinin, Amerika'nın hızlı şekilde karar vererek, İran'ın bazı stratejik noktalarına hava saldırısı düzenleyebileceğini ve İngiltere'nin Hindistan deniz sahasındaki Diego Garcia üssünü kullanmayı talep edebileceğini düşündükleri aktarılıyor. Böyle bir saldırıya karar verilmesi halinde koalisyon hükümetindeki derin görüş ayrılıklarına rağmen İngiltere ordusunun ABD'nin taleplerini yerine getireceği öne sürülüyor.

Guardian, İngiliz meclis kulislerinde de İran'ın Libya'nın ardından bir kez daha uluslararası siyasi gündemin merkezine oturduğu yorumları yapıldığını belirtirken, ABD Başkanı Obama'nın da görev süresinin dolmasına 1 yıl kalmasına rağmen İsrail'in bu yöndeki yoğun taleplerinin artması halinde İran'a hava saldırısına boyun eğmek zorunda kalabileceğini yazıyor.

Haberde, İran'daki nükleer faaliyetler konusunda Batılı istihbarat servislerinin gelişmeleri endişeyle aktarmakta olduklarına dikkat çekilerek, gelecek hafta yayımlanacak Birleşmiş Milletler raporunun da bu doğrultuda olabileceği iddia ediliyor. MoD'un bu gelişmeler kapsamında, olası acil durum senaryoları için çalışmalarını yoğunlaştırdığı bildiriliyor.

İSRAİL BASINI: BÜYÜK SAVAŞ KAPIDA

İsrail, İran'a karşı tehditlerini artırdı. Ordu nükleer başlık taşıyabilen füze denerken, İsrail uçaklarının İtalya'da "uzun mesafeli saldırı" tatbikatı yaptığı ortaya çıktı. İsrail basınına göre Netanyahu ve Barak, Lieberman'ı da İran'a saldırıya ikna etti.

LİEBERMAN İKNA EDİLDİ

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun, 8 Kasım'da açıklayacağı İran raporu öncesinde bölgede tansiyon artıyor. Basına sızan raporda "Tahran'ın nükleer programının atom bombası yapmaya yönelik" olduğuna dair sağlam kanıtların bulunduğu belirtiliyor. Buna bağlı olarak İsrail'in, İran'ın nükleer tesislerini vuracağına ilişkin işaretler artıyor. Haaretz gazetesi, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Ehud Barak'ın İran'a saldırı için son olarak Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ı ikna ettiğini yazdı. Aynı gün İsrail ordusundan iki tatbikat haberi geldi.
 

Editör: Haber Merkezi