12 Eylül darbesinin insanlık dışı işkenceleri ile ünlü Diyarbakır Cezaevi'nde yaşananlarla ilgili soruşturmada ilginç tanıklar ortaya çıktı. Dönemin cezaevi görevlileri tanıklık yapmaya hazırlanıyor. 78'liler Girişimi tek tek ulaştığı dönemin savcı, doktor ve cezaevi görevlileri ile görüşerek yaşananları kayıt altına aldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın işkence gördüğünü belirten yaklaşık bin mağdurun şikayeti ile başlattığı soruşturmada sona gelindi. Dönemin tanıklarına ulaşan 78'liler Girişimi yaşanan vahşeti kayıt altına aldı. 12 Eylül'ün yıl dönümünde bir dizi etkinlik de planlayan girişim, 24 Eylül'de Bilgi Üniversitesi'nde “Türkiye Diyarbakır Cezaevi Gerçeği ile Yüzleşiyor Sempozyumu” gerçekleştirecek. Etkinlikte o dönemde yaşananlar tüm çıplaklığıyla 8 ayrı bölüm ve komisyon tarafından yeni belge ve yaşam hikayeleri ile ortaya konulacak.

GÖREVLİLER TANIK OLACAK

Diyarbakır Cezaevi ile ilgili olarak binin üzerinde kişinin suç duyurusunda bulunduğunu hatırlatan 78'liler Girişimi Başkanı Celalettin Can, “Arkadaşlarımız kendi başlarına orada ne geldi, ne getirildiyse bunu doküman halinde sundu” dedi. Ellerindeki bilgi, belge ve raporları Diyarbakır'da yürütülen soruşturmaya gönderdiklerini ifade eden Can, “Bu soruşturmadan artık bir dava açılmasını bekliyoruz. Ayrıca halen dönemin bazı savcı ve askeri görevlileri ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Mahkeme başladığında bu isimlerin oradaki vahşeti anlatan tanıklık yapmasını sağlamaya çalışıyoruz. O dönemin savcısı, cezaevinde görev yapan askerler, doktorlar var. Bunlar mahkeme açıldığı takdirde tanıklık yapmaya hazır. Bunlarla görüştük. Hatta o konuşmalarımızı teybe de aldık. İşin ciddiye binmesi halinde, mahkeme açıldığı takdirde bunları kamuoyuna sunacağız. Bu isimler gelip yaşananları tüm çıplaklığıyla anlatacak” diye konuştu.

İŞKENCELER RAPOR OLDU

Can, Diyarbakır Cezaevi'nde insanlık dışı işkencelere maruz kalmış 500 kişiyle yaptıkları röportajlardan 800 saatlik kaset ve 8 bin sayfalık döküm elde ettik. Sempozyumun da bu bilgiler ışığında gerçekleştirileceğini ifade eden Can, şunları söyledi:

“Niyetimiz Meclis açıldıktan sonra TBMM Başkanlığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı'na bu çalışmanın örneklerini sunmak. Diyarbakır'daki soruşturmaya paralel bir şekilde Mecliste de adalet komisyonu kurulmasını istiyoruz. Ayrıca Diyarbakır Cezaevi'nin insan hakları müzesi olması için 100 binin üzerinde imza topladık. Bunları da ilgililere sunacağız.”

8 AYRI AÇIDAN İNCELENDİ

78'liler Girişimi öncülüğünde Bilgi Üniversitesi'nde gerçekleştirilecek olan sempozyumda Diyarbakır Cezaevi'nde yaşanan vahşet tüm boyutları ile ele alınacak. Cezaevi, insan hakları uzmanı akademisyenler tarafından Travma, Adli Tıp, Adalet Komisyonları, Hasta Hakları, Geçiş Dönemi Adaleti, Uluslararası İnsan Hakları ve İnsanlık Suçu, Ceza Hukuku ve Sosyolojik alan olmak üzere 8 ayrı bölümde incelendi.

İŞKENCELER SERGİLENECEK

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Prof. Dr. Gencay Gürsoy, Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, Doç. Dr.Murat Paker, Doç. Dr. Nazan Üstündağ gibi birçok akademisyenin katılımıyla düzenlenecek etkinlikte 8 alanla ilgili 8 ayrı komisyon oluşturulacak. Sempozyumda, Diyarbakır cezaevinde bulunmuş 500 kişi ile yapılan bire bir görüşmenin sonucu olarak hazırlanan sunumlar da yer alacak. Ayrıca, sempozyuma paralel olarak 200'e yakın sanatçının Diyarbakır Cezaevi'nden esinlenerek oluşturdukları resim, fotoğraf, klasik sanatlar gibi birbirinden farklı eserleri 22 Eylül'den itibaren İstanbul'un değişik semtlerinde 1 ay boyunca sergilenecek.  Kaynak: Diyarin Sesi

Editör: Haber Merkezi