Konuya ilişkin yapılan basın açıklaması şöyle "Uğur Kantar, maruz kaldığı işkence ve kötü muamele nedeniyle 26 Temmuz 2011 tarihinden bu yana yoğun bakımda vermiş olduğu yaşam mücadelesini yitirdi ve 12 Ekim 2011 tarihinde hayata veda etti.

Tüm iç hukuk mevzuatı ve uluslararası sözleşmeler işkenceyi her koşulda yasaklamış olmasına rağmen, işkenceciler bir kez daha toplumun bir ferdini aramızdan çekip aldı. Yitirilen sadece Uğur Kantar'ın hayatı değildir. Başta yöneticiler olmak üzere bu toplumun tüm fertleri ve tüm insanlık bir kez daha işkenceye karşı kaybetmiştir. Toplumumuzda yaşayan herkes hâlâ işkenceye engel olamadığı için bu ölümden sorumludur. Bizler insan hakları savunucuları olarak işkenceye karşı vermiş olduğumuz mücadelede bir kez daha mağlup olduk. İşkenceye sıfır tolerans gösterildiğini iddia edenler, işkencecilere cezasızlık politikasında ısrar edenler bu ölümden sorumludur.

İşkenceye karşı etkili denetim mekanizmaları kurulmadan, işkenceciler adil yargılama neticesinde gerekli cezalara çarptırılmadan yapılan her türlü açıklama anlamdan yoksundur. Artık işkenceye "dur!" denilmelidir ve tolerans gerçekten "sıfır"a indirilmelidir. Öncelikle ve özellikle yasama organı olan TBMM'ye sesleniyoruz, işkenceyi ve işkencecileri durdurmak için, "sıfır toleransı" işkenceye ve korumayı yaşam hakkına göstermek için gerekli tüm yasal değişiklerin yapılması, etkili denetim mekanizmalarının kurulması için gerekli tüm çalışmaların derhal yapılması gerekmektedir. Bir kez daha aramızdan birilerinin işkenceye maruz kalmasını, işkenceyle aramızdan çekilip alınmasını istemiyoruz. Uğur Kantar'ın işkenceye maruz bırakılarak öldürülmesi olayının tüm faillerinin biran önce yargılanmasını ve gerekli cezalara çarptırılmasını talep ediyoruz.

Uğur Kantar'ın ailesi ve yakınlarının acısını paylaşıyor, başsağlığı ve sabır diliyoruz."Kaynak: Batman postası

Editör: Haber Merkezi