İsraf ve savurganlıktan kaçınalım

Yaşadığımız hayatta Lüks ve israf savurganlık içerisinde yaşayanlar, bir taraftan da geçimini zorla sağlayan insanlar … Böyle bir dünyada yaşıyoruz peki adaletten söz edilebilir mi?

Kimisinin sadece günde içtiği 2 paket sigarayla, aile geçiren insanlar tanıyorum, israf bu insanların gözlerini kör etmiş, kalplerine merhamet yerine bencilik yerleştirmiş, geçenlerde okuduğum Küresel beslenme verilerini ortaya koyan bir rapor da, dünya üzerinde bir milyar insanın yetersiz beslendiğini, bu sayıdan fazla kişinin ise aşırı kilolu olduğunu yazıyordu.

Anlayacağınız bu rapor da insanların paylaşma duygularını ortadan kaybolduğunun, yerine evrim geçiren benciliğe dönüştüğü apaçık ortada, üzülüyorum tahammül edemiyorum Yaşadığımız 21. yüzyılda, dünyada insanların hala açlıktan ölmesine  yada bu insanların ölüme terk edilmesine,

 ne tuhaf değimli kimisi aşırı kilosu yüzünden sağlık sorunu yaşarken  kimisi de yetersiz beslendiği için sağlık sorun yaşıyor .

kimileri Lüks ve savurganlık içerisinde yüzerken, birileri de açlığa mahkûm yaşamakta İnsanoğlunun ayıbı olan bencillik, insanların paylaşma duygularını kör etmiş

Günümüzde en çok israf edilen nimetlerin başında, şüphe yok ki, ekmek gelmektedir.

Kimisi her gün, fırına gitmeye üşendiği için, gereğinden fazla ekmek alıyor. Bu ekmekler bir iki günde bayatladığı için yenmiyor.

Bunun yanında lokantalarda, yatılı okullarda, artan ekmekler çöpü boyluyor. Resmi kurumların yemekhanelerinde artan ekmeklerin kaderi de bunlardan farklı değil. Fırınlarda satılamayan ekmekler de ertesi gün atılmaktadır. Bunları bir araya getirince her gün Türkiye’de milyonlarca ekmek zayi oluyor. Bu savurganlığımız yüzünden buğday ithal etmek durumunda kalınıyor.

İsraf, hesapsızlığın sonucudur. Ekmek israfı da bunun kötü neticesidir. Bu basit bir hesapla önlenebilir. Herkesin tüketeceği ekmek miktarı bellidir. Bu ölçüyü tespit ettikten sonra, o miktarda ekmek alırsak mesele kendiliğinden çözülmüş olur. Fakat her işte olduğu gibi, ekmek konusunda da aç gözlülüğümüz, israfın asıl nedeni olmaktadır.

Öncelikle yapmamız gereken şey, ihtiyacımız kadar ekmek almaktır. Şayet yine de ekmek artıp bayatlıyorsa bunları farklı şekillerde değerlendirebiliriz. Ekmek kavurması, papara, ekmekli omlet, ekmek helvası yapmak şu anda aklıma ilk gelenler… Gelin bu israfı hep birlikte önleyelim. Bu nimetlerin sahibi olan Allah, bizlere bunların hesabını soracaktır.  Allah’a hesap verebilmek için öncelikle kendimizi hesaba çekelim ve sofralarımızın baş tacı olan ekmeğe hak ettiği değeri verelim ve israf edilmesine göz yummayalım.