İsrail ile Hamas arasında, kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit ve İsrail cezaevlerindeki Filistinli tutuklulardan bir kısmının takası konusunda anlaşma her iki tarafça da doğrulandı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, takas anlaşmasının onaylanması amacıyla yapılan olağanüstü kabine kabine toplantısına girerken düzenlediği basın toplantısında, takas anlaşmasının, geçen hafta Perşembe günü konu başlıkları çerçevesinde imzalandığını belirtti. Anlaşmaya Hamas tarafından nihai onayın bugün verildiğini belirten İsrail Başbakanı, kabine toplantısına anlaşmanın nihai halinin sunulacağını kaydetti.

İsrail Başbakanı, söz konusu takas anlaşmasının, İsrail'deki terör kurbanlarının ailelerini rahatsız edeceğini çok iyi bildiğini belirtirken, "Bazen zor ve acılı kararlar vermek gerekir. Bu da onlardan biri" dedi ve şöyle devam etti:

"Gilad Şalit anlaşmasını şimdi yapmasaydık, bir daha yapamayabilirdik. Yapılabilecek en iyi anlaşma..."

İsrail başbakanı, anlaşma çerçevesinde Şalit'in bir kaç gün içinde evine dönmüş olacağını da vurguladı.

Netanyahu, takas anlaşmasının gerçekleşmesinde emeği geçen Almanya ve Mısır'a teşekkürlerini iletti.

Verilen bilgilere göre, Şalit'in Mısır'a teslim edilmesi, bundan sonraki aşamada Filistinli tutukluların serbest bırakılması ve ardından Gilad Şalit'in İsrail'e getirilmesi öngörülüyor. Bırakılması öngörülen 1000 Filistinli tutuklu arasında, El Fetih'in Tanzim liderlerinden, 5 kez ömür boyu hapse mahkum Mervan Barguti'nin de bulunduğu belirtiliyor.

Şalit ve Filistinli tutuklulara ilişkin takas anlaşmasının, geçen hafta Londra merkezli El Hayat gazetesinde, "Filistinli ve Mısırlı yetkililerin, Alman arabulucu Gerhard Konrad'ın takas anlaşmasıyla ilgili olarak Kahire'de bulunduğu yolundaki haberleri yalanlamasının" ardından geldiğine de dikkat çekiliyor.

Gazzeliler, İsrail ile varılan esir değişimi anlaşmasını kutluyor.

İsrail ile anlaşma yapıldığının duyurulmasının ardından sokaklara dökülen Gazzeliler, kornalar çalarak, havaya ateş açarak ve sloganlar atarak kutlamalara başladı. Bazı Gazzeliler de Hamas'ın kontrolündeki Parlemento ve İçişleri Bakanlığı önünde toplandı. Burada sloganlar atan Gazzeliler'in Hamas bayrakları taşıdığı görüldü.

Hamas'ın 2006 yılında esir aldığı İsrailli asker Gilad Şalid'e karşı bin kadar Filistinli'nin serbest bırakılmasını öngören anlaşma, Hamas cephesinde zafer olarak kabul edildi. Hamas Lideri Halid Meşal, anlaşmayı ulusal bir başarı olarak gördüklerinin söyledi.

Haniye'den zafer işareti

Halka seslenen Gazze'deki yönetimin yetkilileri, tüm Filistinli mahkumlar serbest bırakılana kadar mücadeleye devam edeceklerini söylediler.

Öte yandan Gazze'deki parlamento önünde yapılan miting sonunda içeri girerken Gazze'deki yönetimin Başbakanı İsmail Haniye'nin zafer işaret yaptığı görüldü.

Gazze'deki kutlamaların sabaha kadar devam etmesi bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi