Futbolda aylardır devam eden süreçle ilgili en kritik karar açıklandı.

İŞTE DEMİRÖREN'İN AÇIKLAMALARI;

"Göreve geldiğimizden bu yana çabamızın çoğunu şike sürecine ayırdık. Türk futbolunu en iyi yerlere çıkarmak için de çalıştık. Hazırlıklarımızı da tamamladık. Türk futbolunda yeni bir sayfa yakalamak, güven ortamını yaratmak amacındayız. Azim ve kararlılık ile görevimize sarıldık. Kimsenin hiçbir şeyden tereddüt etmemesi için çalıştık.

Futbol dünyasındaki tüm sağduyu sahibi yöneticiler gibi bizleri de rahatsız etmektedir. Futbolumuzun her türlü spekülasyondan geride tutulması önceliğimizdir.

Sevinerek söylemeliyim ki; bahse ilişkin hiçbir unsur yoktur. Etik Kurulu da bu yönde bir bulgu olmadığını belirtti. Türkiye'de amaç sebebi bahis olsun ya da olmasın futbolun temiz kalması, dolayısyla futbolu futbol yapan özelliklerin korunmasıdır.

TFF'nin taviz vermesi düşünülemez. 6222 sayılı yasanın bu adıyla değil de şike yasası olarak anılması en büyük üzüntümüzdür. "

Unutulmasın ki disiplin yargısı ile genel yargının teknikleri birbirinden farklıdır. Bugün itibariyle süratli bir karara varılmasına çok yaklaşılmıştır.

Etik Kurulu çalışmasını iki kısıma ayırmış. Öncelikle Süper Lig takımları hakkındaki incelemesi ile ilgili çalışmasını yaptı. Kurulumuz her yönüyle raporu değerlendirdi.

22 maçla ilgili olarak adı geçen tüm kulüpler Disiplin Kurulu'na sevk edilme kararı alınmıştır. Tüm kulüplerin sevki kararının nedeni kulüplere yargısal haklanma hakkı vermektir.

Türk futbolunu korumak için ben TFF Başkanı olarak PFDK'ya sevk edilen kulüplerimiz suçlu değildir. "

Disiplin yaptırımlarımızın hedefi suçluya suçunun bedelinin ödettirilmesinden ziyade caydırıcılıktır. Bu husus gözardı edilmemelidir.

3 Temmuz'dan bu güne Disiplin Kurulu'nun ağırlığı herkes tarafından tartışılmakta. 6222 yürürlüğe girmeden önce 58. maddenin şiddetli olması anlaşılabilir. Ancak yasa yürürlüğe girerken bu maddeye daha fazla ihtiyacımız kalmadığı düşünülerek gerekli düzenlemenin yapılması gerekiyordu.

Bu orantısızlığın giderilmesi için en uygun zamandayız. Güncel iddialar varken bu yaptırımın değiştirilmesinin bazı bireylere yönelik dedikodulara neden olacağının farkındayız. Her zaman Türk futbolun menfaatleri önemlidir.

Türk futbolunun içinde olduğu duruma göre yoktan var edilmemiş kararlardır. Şike ve teşvik primi ilgili maddemizde de cezalandırılıyor. Yeni düzenlemelerin içeriğinin konuya uygunluğu konusunda hiçbir ilgimiz yoktur. Futbol hepimizindir. Futbolun değerini korumak hepimizin görevidir.

Sporun tüm topluma kazandırılması gereken olumlu nitelikler yerine olumsuzluklarla anılması hepimizin sorumluluğudur. Bugünden itibaren bu konuda karar alacak herkesin saygınlığına gölge düşürmeyerek futbol ailesinin herkese örnek olacağı ortamı hepimiz yaratacağız.

Tüm Türk halkının bize destek olacağından şüphemiz yoktur. 2020 Futbol Şampiyonası'nın en önemli adayı olarak duyduğumuz heyecanı gelin hep birlikte yaşayalım.

DİSİPLİN KURULU'NA SEVKEDİLENLERİ YARIN GÖRECEKSİNİZ

Hangi takımların Disiplin Kurulu'na sevk edildiğini yarın göreceksiniz. Ben şimdi burada açıklamak istemiyorum. Sonuçta aralarında çok önemli takımlarımız var.

Yönetim Kurulu arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Gazetelerde yansıyan olayların hiçbiri olmamıştır. Tam bir aile havasında bu çalışmaları gerçekleştirdik. Hepimiz masanın başında formalarımızı çıkartarak oturduk.

UEFA'nın istediği tek şey var: Kurulların karar vermesi. Biz bunu yapacağız. Biz her kulübün aklanması, 'sen gönderilmedin' denmemesi.

'Fenerbahçe'NİN KENDİ KARARI'

Fenerbahçe'nin CAS'taki davayı çekmesiyle ilgili konuşan Demirören, "Fenerbahçe camiasının kendi iradesiyle verdiği bir karardır. Biz davalı kurumduk, böyle bir şeyi teklif etmek olmaz" dedi.

'KARARIN ALINDIĞI SEZON UYGULANACAK'

Cezaların ne zaman uygulanacağıyla ilgili soruyu yanıtlayan TFF Başkanı, "Benim bildiğim kadarıyla karar alındığı tarihte uygulanan sezon" diye konuştu.

Demirören, PFDK'nın 48 saat içinde savunma alıp karar vermek zorunda olduğunu belirtti.

Etik Kurulu, şike soruşturmasıyla ilgili hazırladığı raporu geçtiğimiz hafta Futbol Federasyonu'na göndermişti. Raporda, şike ve teşvik şüphesinin olup olmadığı konusunda kanaat oluştuğu, ancak bazı maçlarda yeterli kanıta ulaşılamadığı yer alıyor.

TFF Yönetim Kurulu Üyeleri hafta sonu Antalya'nın Serik İlçesi Belek Turizm Merkezi Gloria Golf Otel'de şike ve teşvik soruşturmasını değerlendirmek üzere bir araya gelerek 700 sayfalık raporu kamp boyunca incelemişti.

 Haberler

Editör: Haber Merkezi