Âlimler ve Medreseler Birliği (İTTİHADUL ULEMA) Genel Merkezi'nde düzenlenen icazet törenine, bölgenin alim ve kanaat önderleri, STK temsilcileri, talebelerin aileleri katıldı.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan törende kaside ve ilahiler seslendirildi.

Merasimde konuşan İTTİHADUL ULEMA Genel Başkanı Molla Enver Kılıçarslan, medreseler ve icazet merasimlerinin her geçen gün bölgede arttığını söyledi.

İcazetini alan 35 talebeyi tebrik eden Kılıçarslan, "Allah'tan ümidimiz, medreselerin ihya edilmesi; seyda ve mollalarımızın da bu medreseler için gayret ve çaba göstermesidir. Nitekim böylece Peygamber sünneti de ihya edilmiş olur. Allah, ilim ve talimatları peygamberlere; peygamberler de bunu ümmetlerine ve insanlara aktarmıştır. İlim okuyan bir insan, bu ilmiyle amel ettiği taktirde bir ümmet derecesi kadar Allah'ın huzuruna gelir. Bir memleket veya toplumda alim ve ilim olmazsa, o toplum hayvani bir seviyeye düşer." dedi.

"Alimlerim ilme olan hizmetleri dünyevi makamlardan daha yüksektir"

Alimlerin bir araya gelmesinin ehemmiyetine değinen Molla Abdulkuddus Yalçın ise alimlerin nasihat ve tavsiyelerinin dünyanın bütün servetlerinden tatlı olduğunu söyledi. Alimlerin ilme olan hizmetleri dünyevi makamlardan daha yüksektir. İslami merasimde bir araya gelmekten dolayı çok sevinçliyiz. İlim nurdur, serveti pahalıdır, Peygamber Efendimizin mirasıdır. Alimlerimizin Allah'ın yanında mertebeleri yüksektir. Yıldızlar gibilerdir, insanlar onların sayesinde yolunu bulur." ifadelerini kullandı.

İlmin faydalarından her ne kadar bahsedilirse bahsedilsin, ilimin ehemmiyetinin tam olarak anlatmakta aciz kalınacağını ifade eden Muhammed Zahid El Haznevi "Bugün İslam ümmeti hakikaten harici ve dahili fitnelere, fikri ve silahlı saldırılara maruz kalıyor. Ne zamanki ümmet buradaki gibi bir araya gelirse, ilmin faydalarıyla, ahlakıyla birlikte gençlere kuvvet verir. Günümüzde Müslüman yöneticiler İslam'a düşmanlık edenlere rehberlik ediyor. O yüzden bizim tek çaremiz Müslümanların birleşmesidir. Geçlerimiz alimlerini, Seydalarını bir arada gördüklerine her konuda takat kazanıyorlar." şeklinde konuştu.

"Alimler her zaman toplum içerisinde var olmuşlar ve kabul görmüşleridir"

İlmi bir havzaya benzeten Molla Sahab Korkutata, icazet alan talebelerin on yıllarca toplumun sıkıntılarına göğüs gerdiğin ve bunun da hikmetinin ancak İslam'da mevcut olduğunu söyledi.

İslam dininin geçmişte uğradığı birçok saldırıya rağmen yeniden şahlandığını dile getiren Molla Sahab, "İslam dini yeryüzünün ihtiyacıdır. İnsan vücudu nasıl ki gıdaya muhtaçtır, insanlık da ilme aynı şekilde muhtaçtır. Devletler tarafından medrese alimlerine hiçbir değer verilmez ama Allah bu alimleri yüz akı kılmıştır. Çünkü alimler peygamberlerin varisleridirler. Alimler her zaman toplum içerisinde var olmuşlar ve kabul görmüşleridir. Her ne kadar sistem farklı da olsa alimler son 70 yıldır her zaman toplumun ahlak ve edebini muhafaza etmişlerdir. Bir alim; askerlik, polislik, ve hakimlik yapabilecek kapasitededir; tüm bu işlerin üstesinden gelir. Normal bir adliyede on yıllarca süren davaları bir alim kısa bir sürede nihayete erdirebilecek yetenektedir. Bu yüzden ilim yeryüzünde çok değerlidir." dedi.

"Günümüzde toplumun bozulan ahlak yapısı alimlerle düzelecektir inşallah"

Tüm zorluklara rağmen tedrisatların devam edeceğini vurgulayan Molla Sahab "Alimler özellikle bu ülkede çoğalacaktır. Alimler bugün bir araya geldikleri gibi birleşip Müslümanların geleceği hakkında istişare edecektir. Uzun zamandır Müslümanların bir araya gelmesine izin verilmiyordu. Ama buna rağmen geçmişte depolanan ilim ve mücadele bitmeyerek bugünlere geldi. Ama Müslümanların bir araya gelmesine izin vermeyenler tükendi. Tedrisat büyük bir camia ve varlıktır. Buradaki alimler yeryüzünün dağlarıdır. Alimler var oldukça inşallah insanlık dağılmaz, kaymaz. Günümüzde bozulan ahlak yapısı alimlerle düzelecektir inşallah." ifadelerini kullandı.

Yapılan Konuşmaların ardından İTTİHADUL ULEMA Genel Başkanı Molla Abdurrahman Özekinci ve beraberindeki seydalar tarafından icazet duaları okundu. Ardından tedrisatını tamamlayan talebelere icazetleri takdim edildi.

İcazet merasimi, cemaatle kılınan öğle namazı ve ikram edilen yemeğin ardından son buldu.

Editör: Haber Merkezi