Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ), kentin en önemli sorunlarından biri olan kaçak su ile mücadelede kararlı. Mesken ve işyerlerinde kaçak su kullananları defalarca sözlü olarak uyararak “abone olun” yönünde çağrı yapan, ardından yazılı olarak uyaran DİSKİ, çareyi kaçak su kullananları dava etmekte buldu. DİSKİ, kaçak su kullandıkları belirlenen ve aralarında daha çok işletme sahiplerinin yer aldığı 22 kişi hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

7 kişiye 1 yıl hapis

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı söz konusu 22 kişi hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 141/1 maddesine göre dava açtı. Davalar peş peşe sonuçlanmaya başladı. Kaçak su kullandıkları tespit edilen 7 işletme sahibine 1 yıl hapis cezası verildi. Geri kalan davaların peşi sıra sonuçlanması bekleniyor. Konu ile ilgili açıklama yapan DİSKİ Genel Müdürü Fahrettin Çağdaş, Diyarbakır'da kaçak su kullanımında büyük bir duyarsızlık yaşandığını söyleyerek, DİSKİ olarak kaçak su kullanımı ile ilgili yıllardan beri hem fiziki hem idari hem de hukuki alanda mücadele ettiklerini kaydetti. Fiziki su kayıplarını önlemek için depolarda, içme suyu şebekelerinde en ileri teknolojiyle çalıştıklarını kaydeden Çağdaş, buna karşın abonesiz su kullanma konusunda büyük zorluklarla karşılaştıklarını söyledi.

Komşumuzun hakkını ihlal ediyoruz

Gerek mesken sahiplerini gerekse işletme sahiplerini, kaçak su kullanmamaları yönünde sözlü ve yazılı şekilde defalarca uyardıklarına dikkat çeken Çağdaş, sorunu yargıya taşımaktan başka çareleri kalmadığını ifade etti. Çağdaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilinmesi gerekir ki; kaçak su kullanmak sadece hukuki bir ihlal değil, komşunuza karşı, aynı soluğu alıp verdiğimiz, ortak kaynakları kullandığımız bu kentin yaşayanlarına karşı da büyük bir haksızlıktır. Bugün itibariyle 187 bini aşkın su abonesi vardır. Kaçak su kullanmak abone hukuku içerisinde hareket eden duyarlı yurttaşların haklarını gasp etmek olduğu kadar, suyun eşit ve adil paylaşımına bir saldırı niteliğindedir.”

Hukuki mücadele sürecek

Kaçak su kullananlara karşı hukuki mücadelelerini kararlı bir şekilde sürdüreceklerini kaydeden Çağdaş, yurttaşların abone hukuku çerçevesinde su kullanmaları yönünde çağrı yaptı. Çağdaş, “Kaçak su kullanmak su hakkımızın gasp edilmesi, yaşamsal kaynağımızın sorumsuzca heba edilmesi, evimize girecek hizmetlerin aksaması demektir” dedi...

Editör: Haber Merkezi