Ulusal Geçiş Hükümeti'ne bağlı komutan Oveyb, Kaddafi'nin hayatını kurtarmaya çalıştıklarını ancak ölümün hastaneye giderken, ambulansta gerçekleştiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler ve Kaddafi ailesi, Albay Kaddafi'nin ölümüne dair soruşturma yapılmasını talep etmişti.

Bu arada perşembe günü öldürülen Kaddafi'nin şimdiye kadar bir soğutma doladında saklanan cesedine bugün içinde otopsi yapıldığı bildirildi.

BBC'ye konuşan bir Ulusal Geçiş Hükümeti yetkilisi işlemin Misrata'da gerçekleştiğini ve Kaddafi'nin naaşının ailesine teslim edileceğini belirtti.

Gün boyunca yüzlerce Misratalı, Muammer Kaddafi ve oğlu Mutassım'ın cesetlerini görmek üzere uzun kuyruklar oluşturdular.

Tartışmalı ölüm

Kaddafi'nin, Ulusal Geçiş Konseyi'ne bağlı güçlerle Kaddafi birlikleri arasındaki çatışmaların arasında kaldığı ve başından aldığı yarayla öldüğü öne sürülmüştü.

Ancak video kayıtlarında Kaddafi, sokaklarda sürüklenirken görülüyor.

El Cezire televizyonunun yayımladığı bu görüntülerde Kaddafi'nin sürüklenirken sağ mı, ölü mü olduğu belirgin değil.

Aralarında ABD'nin de bulunduğu yabancı kaynaklar, Ulusal Geçiş Hükümeti'nden Kaddafi'nin ölümüne dair detaylı bir açıklama istenmişti.

Libya'daki yönetimi elinde bulunduran Ulusal Geçiş Konseyi ise, Kaddafi'nin infaz edildiği iddialarını reddediyor.

Defin konusu belirsiz

Bu arada Kaddafi'nin geciken defin işlemlerinin Libya'daki geçiş hükümeti içinde fikir ayrılığı oluşturduğu bildirildi.

Hükümetten son yapılan açıklamada naaşın Kaddafi ailesine teslim edileceği belirtilse de Misrata'da bir soğutma dolabında tutulan Kaddafi'nin kanlar içindeki cesedinin toprağa verilmesine ilişkin planlar üzerinde bir hayli tartışma yaşandı.

Yeni hükümetin bir kesiminde hâkim olan kanı, Kaddafi'nin cesedinin Libyalılarca görülmesi ve kendisinin döneminin sona erdiğinden şüphe duyulmaması yönündeydi.

Reuters'e konuşan petrol bakanı Ali Tarhuni, defin işleminin hemen gerçekleşmemesini ve böylece Kaddafi'nin ölümünden herkesin emin olmasını istediklerini belirtti.

Ancak, bir yandan da Muammer Kaddafi'nin İslami usullere göre bir an önce defnedilmesi gerekiyor.

Öte yandan Libya'daki yeni yönetiminin, Libya'nın "kurtuluşunu" direnişin başladığı Bingazi'de resmen ilan etmesi bekleniyor.

NATO'dan yapılan açıklamada ise Libya'daki operasyonun 31 Ekim tarihi itibariyle sona ereceği belirtildi.

BBC

Editör: Haber Merkezi