Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca düzenlenen ''Kadın Çiftçiler Yarışıyor'' yarışmasında bölge birincisi olan Diyarbakırlı çiftçi Gülbahar Güngör Çanakkale'de düzenlenecek Türkiye finaline katılacak.
Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde 15 Haziran'da düzenlenecek Türkiye finali için Diyarbakır'dan gidecek ekibi Çanakkale'ye uğurlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, yaptığı açıklamada, Bakanlığın 9 yıldır kırsal kesimde yaşayan kadınların hem öz güvenlerini, hem de bilgi ve becerilerini artırmak için bilgi ve proje yarışmaları düzenlediğini söyledi.
Koçkaya bu kapsamda Diyarbakır'da bulunan kadın çiftçilerin çok başarılı çalışmalara imza attığını ifade ederek, ''Bu yıl başarının tesadüf olmadığını ispatladılar. Son 3 yıldır Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinin katıldığı 9 ilden katılan 150 çiftçi arasında kadın çiftçilerimiz birinci oldu. 3 yıl üst üste elde ettiğimiz birinciliği bölgede kimseye kaptırmıyoruz. Şimdi Çanakkale'de düzenlenen Türkiye finaline katılacağız. Diyarbakırlı çiftçi Gülbahar'ın bölgedeki birinciliğini Türkiye finalinde de göstereceğine ümit ediyoruz'' dedi.

-''Gülbahar geleceğin iş kadını olabilir''-

Koçkaya, kadın çiftçilerin bilgi ve becerilerinin artırılmasının gelecek nesillere yapılacak en büyük yatırım olduğunu söyledi.
Kadınların geleceğin yetişkinlerini yetiştirdiğini ifade eden Koçkaya, şöyle dedi:
''Onların bilgide, projede yarışmaları demek, 'hayırlı işlerde yarışmaları' demektir. Bizler de il müdürlüğü olarak böyle değerli bilinç düzeyi yüksek çiftçi grubuna sahip olmaktan mutluyuz. Biz onlardaki potansiyeli açığa çıkardık. Çanakkale finalinde rakiplerimiz Bursa, Çanakkale ve İzmir gibi büyük iller. Ancak iddialıyız. Cumhuriyet köyünden yarışmaya katılan Gülbahar önce 17 ilçe arasından sonra da 9 ilin katıldığı bölge finalinde birinci oldu. İyi bir çalışma temposuyla çok sayıda test çözerek yarışmaya hazırlandı. Emeğin karşılığı asla boşa gitmiyor. Bu yarışmada çamaşır makinesi ve bazı tarım aletleri ile ödüllendirildi. İnşallah Çanakkale'den de en büyük hediyeyi alarak dönecektir. Hazırladığı projesi de onaylanırsa Bakanlığın 40 bin liralık hibe desteğinden faydalanarak bilgi ve becerisiyle iş kadını olma yolunda ilk adımı atmış olacak. Gülbahar geleceğin iş kadını olabilir.''
Gülbahar Güngör ise, Kayapınar ilçesine bağlı Cumhuriyet köyünde yaşadığını, eşinin desteğiyle yarışmaya katılarak bölge birincisi olduğunu söyledi.
3 çocuk annesi Güngör (25) Yay-Çep'in kitaplarını okuyarak ve bol bol test çözerek yarışmaya hazırlandığını ifade ederek, ''5 bin soru çözdüm. Emeğin karşılığı mutlaka alınıyor. Bölgede kadınların ön plana çıkması zor. Eşimin desteğiyle başardım. Umarım Türkiye finalinde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne birincilik kazandırırım. Süt sığırcılığı ile ilgili hazırladığım projem onaylanırsa ahırımı modern bir işletme haline getirerek hem hayvancılık yapacak hem sütü işleyerek örgü peyniri halinde piyasaya sunacağım'' dedi.
Konuşmaların ardından Gülbahar Güngör ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personeli Çanakkale'ye uğurlandı.

Muhabir: Sema Kaplan
Yayıncı: Behçet Güngör


Editör: Haber Merkezi