Memorial Ataşehir Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Kandemir, dünyada ve Türkiye'de en sık ölüm nedenleri arasında kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada kanserin yer aldığını belirtti.

Türkiye'de her yıl 175 bin hastaya kanser teşhisi konulduğunu ve yüzlerce insanın çeşitli kanser türleri nedeniyle hayatını kaybettiğini aktaran Kandemir, bu rakamlara karşın kanserin yüzde 30-40 oranında önlenebildiğine işaret etti.

Kandemir, ''kanserden korunmanın 10 altın kuralı''nı şöyle sıraladı:

Sigara içmemek: Kanserden ölümlerin yüzde 30'undan, akciğer kanseri vakalarının yüzde 87'sinden sigara sorumlu. Sigara ayrıca ağız, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, pankreas, mide, böbrek, idrar kesesi kanserine de yol açıyor. 

Alkol almamak ya da miktarını sınırlamak: Alkol ağız, boğaz, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, kalın bağırsak, pankreas ve meme kanserinin bilinen sebepleri arasında bulunuyor. Özellikle sigara ile beraber alkol almak, kanser riskini artırıyor.

Kanserden korunmanın diğer altın kurallarını ise radyasyondan uzak durmak, enfeksiyonlardan korunmak, ağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, kilo dengesini korumak, kanserin erken belirti ve bulgularını bilmek, kanser riskini bilmek ve kanser tarama programlarına girmek ve stresle başa çıkmak oluşturuyor.

Editör: Haber Merkezi