Yabancı medya, kara operasyonunun 2008'den beri en büyük sınır ötesi harekat olduğunu vurgularken, "saldırının PKK'yı yok etmesi olasılığı zayıf" değerlendirmeleri de yapıldı. "Kamuoyunun öfkesi, Başbakan Erdoğan üzerinde baskı yaratıyor" gibi yorumlarda bulunan yabancı medya, Türk hükümetinin artık "askeri çözüme" kararlı göründüğü ifadelerine yer verdi.

-"PKK'LILARI YOK ETMEK İÇİN GENİŞ OPERASYONLAR BAŞLATILDI"-

Ekonomi gazetesi Financial Times, TSK'nın PKK'lıları yok etmek için hem Türkiye içinde hem de Kuzey Irak'ta geniş operasyonları başlattığına, bunun da "ülke içinde etnik gerilimleri yükseltebilecek, güneydoğusunda giderek artan bir dizi kanlı gelişmelerin bir parçasıdır ve muhtemelen Kuzey Irak'taki Kürt bölgesel hükümetinin bünyesindeki gerginlikleri körükleyecek" yorumunda bulundu.

-"Saldırının, PKK'yı Yok Etmesi Olasılığı Zayıf"-

İngiliz The İndependent gazetesi, Türk ordusunun PKK'ya karşı üç yılın en büyük saldırısının kapsamında Kuzey Irak'a 10 bin asker gönderdiğini belirtirken, Başbakan Erdoğan'ın PKK'yı yok etmeye yemin ettiğini kaydetti. Buna karşın gazete, "Ancak analistler, yeni saldırının PKK'yı yok etmesi olasılığını zayıf görüyorlar" dediği haberinde, Türk ordusunun önceki sınır ötesi operasyonlarının kısa sürdüğünü, PKK'nın ise, Kandil dağına geri çekildiğini de yazdı.

-"Yıllardan Sonra En Büyük Operasyonlardan Biri"-

Türkiye'nin Kuzey Irak'a binlerce askeri konuşlandırdığına dikkat çeken New York Times gazetesi ise, "elit komando ve özel kuvvetler"in beş ayrı yerde PKK'ya karşı operasyon yaptığını belirtirken, şehitlerin cenaze törenlerine PKK'ya karşı slogan atan büyük kalabalıkların katıldığına dikkat çekti. Buna karşın gazete, "Türkiye'de kamuoyu, Kürt asileriyle sorunda siyasi bir çözümden yana" görüşünü dile getirdi.

-"Kamuoyunun Öfkesi Erdoğan Üzerinde Baskı Yaratıyor"-

ABD'nin büyük gazetelerinden Los Angeles Times, Türk kamuoyunun, tırmanan şiddete öfkesinin, güçlü bir yanıt verilmesi yönünde Başbakan Erdoğan üzerinde baskı yarattığı yorumunu yaptı. Gazete, kara harekatının, 2008'den bu yana en büyük operasyon olduğuna inanıldığını belirterek, "Türk kuvvetlerinin Irak'ın içerisinde nereye kadar girmeyi planladıkları ve ne kadar kalacakları belli değil" dedi.

-" Türkiye Pkk'ya Ciddi Zarar Vermeden Geri Çekilmez"-

İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais de, Türk ordusunun, "Kürt gerillasının vahşi saldırısının ardından Irak'ın Kuzeyine girdiği"ni duyururken, ABD'nin Türkiye'den itidal istediğini ancak Ankara'nın birçok PKK üssünü yok etmeden geri çekilmesi beklenmediğini yazdı. Gazete, "ABD, Irak'taki güçleri çekmeyi planlarken Ankara, gerillaların Irak'taki altyapısına ciddi bir zarar vermek için yeterli zamanı olmasını bekliyor" yorumunu da yaptı.

-"Türk Hükümeti, Askeri Çözüme Bağlı Gibi Görünüyor"-

Amerika'nın Sesi (VOA) de, Hakkari saldırısına Türk kamuoyunun öfkesinin büyüdüğüne, Türkiye'nin kentlerinde PKK'ya karşı protesto gösterilerine dikkat çektiği haberinde, Türk ordusunun kara operasyonuna 22 taburun katıldığını söylediğini bunun da 10-15 bin askerin Irak içinde olduğu anlamına geldiğini kaydetti. Kamuoyunun PKK saldırılarına öfkesini dindirmeyi isteyen Türk hükümetinin "şimdi askeri bir çözüm"ü bulmaya kararlı gibi göründüğü belirtildiği haberde Başbakan Erdoğan'ın sadece PKK değil aynı zamanda Bdp'ye de "saldırdığı" görüşlerine de yer verdi.

Editör: Haber Merkezi