kayapinar-ilcesinde-kentsel-donusum-basladi-ce83c8e3.jpg

Merkez Kayapınar ilçesinin Fırat Mahallesi Aşağı Karakuyu mevkiinde yaklaşık 96 yapının bulunduğu 52 bin metrekarelik alanda kentsel dönüşüm başlatılarak yerine 19 bin metrekaresi konut, 8 bini yol ve 25 bin metrekaresi yeşil alan yapılması hedefleniyor.

Söz konusu alanda 10'u ahır olmak üzere 96 yapının 44'ü İmar Kanunun geçici 16. Maddesinde faydalanarak yapı kayıt belgesi alarak hak sahibi durumunda olduğundan yıkılacak yapılarının karşılığında Kayapınar Belediyesine ait 15 bin 800 metrekarelik arsanın satışı yapıldı. Geriye kalan yapıların sahipleriyle de enkaz bedeli ve ağaç bedelleri konusunda uzlaşı sağlandı.

kayapinar-ilcesinde-kentsel-donusum-basladi-caae7232.jpg

Kentsel dönüşüm kapsamında başlatılan yıkım faaliyetine katılan Kayapınar Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ünal Koç, ilçede başlatılan çalışma hakkında bilgi verdi.

Kayapınar Kaymakamı Ünal Koç

"Kayapınar'a yakışır bir şehircilik örneği ortaya koymuş olacağız"

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Kayapınar Belediyesinin yerinde dönüşüm projesi gerçekleştirdiğini belirten Koç, "Yıllardır çözülmeyen sorunu çözüyoruz. Şu an içerisinde bulunduğumuz 52 bin metrekarelik alanda 86 gecekondu ve 10 ahır vardı. Bu yapıların yıkımını gerçekleştireceğiz. Sonrasında ortaya çıkacak 19 bin metrekarelik alanda buradaki vatandaşlarımız kendilerine konutlar yapacaklar. Kalan 25 bin metrekare yeşil alan, 8 bin metrekaresi de yol olarak değerlendirilecek. Böylelikle Kayapınar'a yakışır bir şehircilik örneği ortaya koymuş olacağız." dedi.

kayapinar-ilcesinde-kentsel-donusum-basladi-676a5a5e.jpg

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu

Diyarbakır genelinde yapılan çalışmaları değerlendiren Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Diyarbakır'da gece kondu, plansız yapılaşan ve inşaat teknolojisine uyulmadan oluşturulan çarpık mahallelerin olduğunu belirterek daha önce başlatılan Fiskaya, Benusen ve Kaynartepe Mahallelerindeki kentsel dönüşüm faaliyetlerinin devam ettiğini söyledi.

"Vatandaşlarımız hiçbir yere gitmiyor, yapılacak olan yeni konutlarında oturacaklar"

Kayapınar'da başlatılan çalışmaya ilişkin konuşan Karaloğlu, "Her gün sadece burada oturanlar değil, çevre sitelerde yaşayan vatandaşlarımızdan da sürekli şikâyet geliyordu. Çünkü şehrin göbeğinde ahırlar vardı, insani koşullar çok kötüydü. Herkesin insani koşulları daha iyi, yaşam koşulları iyileştirilmiş bölgelerde yaşama hakkı var ve Diyarbakır'da yaşayan her vatandaşımız da bizim için değerlidir, kıymetlidir." ifadelerini kullandı.

kayapinar-ilcesinde-kentsel-donusum-basladi-f6eb9f58.jpg

Karaloğlu, "Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kayapınar İlçe Belediyesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Milli Emlak Müdürlüğünün desteğiyle yerinde bir dönüşüm yapıyoruz. Vatandaşlarımız hiçbir yere gitmiyor. Yapılacak olan yeni konutlarında oturacaklar. Bölgede 50 dönüm arazinin 25 dönümü yeşil alan park olacak ve sadece 19 dönümü konut yapılacak. Kayapınar'a yakışır ve Diyarbakır'a yakışır çok güzel yeni bir mahallemiz 50 dönüm üzerinde kurulmuş olacak." şeklinde konuştu.

kayapinar-ilcesinde-kentsel-donusum-basladi-f8b40059.jpg

Editör: Haber Merkezi