Mardin Halk Sağlık Müdürü Dr.Nurettin Özdener tarafında pilot olarak seçilen Savur İlçesinde Kanser erken teşhis , tarama ve Eğitim merkezi (KETEM)  30-65 yaş grubu kadınlara Rahim Ağzı Kanseri Taraması yapılmaktadır.

Savur Devlet Hastanesi Müdürü Veysel Şasmaz, Mardin Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Rahim Ağzı Kanseri taraması için savur ilçesinde 150 kadını rahim ağzı kanseri tedavisi için taramadan geçirdiklerini söyledi.

2.20120721190744.jpg

Rahim ağzı kanseri önemli bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden, Savur Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Saffet Yavuz, Rahim Ağzı kanseri,  Lezyonların varlığı ve kolay erişebilir bir organ olması nedeniyle erken yakalamaya uygun bir hastalıktır. Rahim ağzı kanseri hastalarının çoğu erken evrede belirti vermez. Yaklaşık 10 yıllık süreçte yavaşça kansere ilerleyebilir. Yapılacak taramalar ile bu dönemde hastalığın erken tanınması hastanın sağkalım süresi açısından önemlidir. Dedi.

Mardin Ketem görevli Hemşire Yeşim Altun ve Fatma Çolak yaptığı açıklamada, KETEM, Savur ilçesinde 30-65 yaş arası 150 bayana Rahim Ağzı kanseri Taraması yapıldı. 15 gündür çalışmamız devam etmektedir.  KETEM Erken teşhis amacıyla kanser ile ilgili tarama ve eğitim programlarını yürütmektedir. KETEM'de 30-69 yaş arası kadın nüfusa meme ve rahim ağzı kanseri taraması ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ayrıca doktor tarafından yapılan klinik meme muayenesi, gerekli görüldüğü durumlarda USG istemi, uygulamalı olarak yapılan kendi kendine meme muayenesi eğitimi de yapılmaktadır" diye konuştular.

1.20120721190959.jpg

Savur Gazete'si

 

Editör: Haber Merkezi