"Nature Medicine" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, kırmızı ette bulunan karnitin maddesinin bağırsaklardaki bakteriler tarafından parçalanması, kolesterol düzeyinin yükselmesine neden olan zincirleme tepkiye yol açıyor.

Araştırmayı yöneten Cleveland Klinik'ten Stanley Hazen, parçalanan karnitin maddesinin karaciğerde TMAO adı verilen kimyasal bir maddeye dönüştürüldüğünü, kana karışan TMAO maddesinin ise damar tıkanıklığına neden olduğunu söyledi.

Araştırmaya katılanlardan kırmızı et tükettikten sonra kan örneği vermeleri istendiğini belirten Hazen, bu kişilerde kırmızı et yedikten sonra TMAO düzeyinin yükseldiğine dikkati çekti. 

Hazen, vejetaryenlerin bağırsaklarında karnitini parçalayan bakterilere daha az rastlandığını, hayvansal gıda tüketmeyen bu kişilerde TMAO düzeyinin de son derece düşük olduğunu ifade etti. 

Araştırmaya aralarında vejetaryenlerin de bulunduğu 2 bin 595 kişi katıldı.

Her gün düzenli olarak kırmızı et tüketenlerde, kalp hastalıklarına bağlı ölüm oranının yüzde 13 oranında daha fazla olduğu belirlendi.

Karnitini parçalayan bakteri sayısını azaltmanın TMAO'nun zararlı etkilerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olduğuna işaret eden Hazen, bağırsaklardaki bakteri dengesini değiştirmek için sık sık probiyotik yoğurt tüketilmesi gerektiğini söyledi.

 

Editör: Haber Merkezi